Zet je uitstelgedrag positief in!
Ken je dat? Een steeds langer wordende to-do-list, doodmoe zijn en jezelf toch op je kop geven omdat er niets uit je handen komt. Morgenochtend ga ik eerst dat doen… en dan wordt het toch weer uitgesteld.


De belemmeringen die er liggen zijn vaak logisch; gebrek aan energie, gebrek aan informatie, gebrek aan hulp…De aandacht eerst op die belemmeringen richten en niet op de taak is dan belangrijk. Wat daarin nog onder de oppervlakte schuilgaat is wat je werkelijk tegenhoudt. Maar er zijn ook hele praktische redenen waarom een lijst alleen maar langer wordt. We beginnen eerst met de praktische uitdagingen.


Wat is een to-do-list?


Een takenlijst/to-do list is een lijst met korte actiepunten die 5 minuten duren met een maximum van 30 minuten. Zo’n lijst is heerlijk om te maken want dan heb je het gevoel dat je echt nuttig bezig bent geweest. En daarna kun je met een goed gevoel doorgaan met uitstellen. Vergelijkbaar met een was draaien en dan wel iets in het huishouden gedaan hebben. Werkt bij mij altijd erg goed 😉. Het grote voordeel van een lijst is dat alles wat je van jezelf ‘moet’ in ieder geval niet steeds in een repeterende negatieve, energieverslindende ‘loop’, door je hoofd gaat.


Uitdaging, korte taken meteen uitvoeren

De uitdaging is om dagelijks in ieder geval 1 taak te kiezen en die ook meteen uit te voeren. Je zet kleine taken niet meer in een to-do-list maar voert ze zo veel mogelijk op korte termijn uit. Eerste probleem met een takenlijst heb je dan al getackeld. De taken die blijven liggen, daar is iets mee en daar gaan we later op in.


Tweede probleem is dat een takenlijst zo geformuleerd is dat die alleen het resultaat beschrijft, maar niet de actiepunten. Formuleer een taak als volgt:


Een taak is:

  • Eén concrete actie,

  • met het werkwoord voorop,

  • in hapklare brokken van maximaal 30 minuten.


Het derde probleem; de meeste taken die op een lijst komen zijn geen taken, maar meer projecten. Omdat ze veel langer dan 30 minuten duren, planning vragen, er misschien zelfs nog onbeantwoorde vragen spelen. Dat is een reden dat ze vooruitgeschoven worden.


Belangrijke uitdaging is een project op te delen in verschillende taken:

  • Onderzoeken wat er allemaal meespeelt en nodig is

  • Ga dat inplannen over een langere periode in je agenda….

  • Combineren met iemand die je daarbij kan helpen…

  • Uitzoekwerk ook benoemen!


Realistische verwachtingen, structuur en planning is dus erg belangrijk. Maar er spelen ook veel minder rationele zaken mee. Ik heb al vaker over dit onderwerp geschreven.


Do or do not!

Uitstelgedrag heeft twee belangrijke functies: angstvermijding en het beschermen van het ego, het gevoel van eigenwaarde.


Wat helpt je dan toch om je uitstelgedrag te minderen? Lees verder…

https://www.talenteerjezelf.com/post/2017/07/01/do-or-do-not


Doorzetten kun je dat leren?

Volgens de Amerikaanse psycholoog Roy Baumeister werkt wilskracht als spierkracht. Je kunt deze sterker maken door oefening en neemt af bij overbelasting. Daarmee deelt hij de visie van veel psychologen: wilskracht is een eindige bron die op kan gaan als iemand er te veel van gebruikt.

Psycholoog Michael Inzlicht, professor aan de Universiteit van Toronto, betwist deze theorie. Zijn onderzoeksteam denkt dat wilskracht meer te maken heeft met geloof in je wilskracht, met minder moeten en dingen doen die je zelf de moeite waard vindt. (autonomie en waardering) Inzlicht en zijn team stellen dat we moe worden van te veel moeten. Volgens Inzlicht is het makkelijker om dingen te doen die je graag wilt doen, ook als je moe bent.