top of page

De sleutel naar Vitaliteit

Bijgewerkt op: 28 sep.


Reflectie en Vitaliteit
Mastbos Breda reflecties

 'Duurzame inzetbaarheid vraagt dat je loyaal bent aan jouw latere zelf'

en

'Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden'


Twee uitspraken van prof. dr. Tinka van Vuuren. Zij nam in juni 2024 afscheid bij de Open Universiteit als bijzonder hoogleraar in het Strategisch Human Resource Management, in het bijzonder Vitaliteitsmanagement.


Bij vitaliteitsmanagement ligt de nadruk op amplitie. Een term, die is geïntroduceerd door Ouweneel en collega’s (2009). Hiermee wordt bedoeld: versterken, vergroten, vermeerderen. Bij amplitie gaat het niet om het wegnemen of voorkomen van problemen, maar om het versterken en bevorderen van positieve toestanden en uitkomsten bij werkenden. Dus het gaat verder dan preventie. Het belang van vitaliteitsmanagement neemt toe doordat mensen steeds ouder worden.


Duurzame inzetbaarheid staat in de ogen van professor Van Vuuren voor steeds de balans weten te vinden tussen wat de werkende kan en wil, en wat het werk, de privésituatie en de maatschappij vragen en bieden (Van Vuuren, 2019).


Dit betekent dat er op individueel niveau in ieder geval een match moet zijn tussen:

• Gezondheid en de mate waarin het werk daarbij past.

• Kennis en vaardigheden, en de eisen die het werk aan die kennis en vaardigheden stelt.

• Behoeften als werkende en de mate waarin de baan daaraan tegemoet komt.


Hoe beter de match tussen gezondheid, vakbekwaamheid en motivatie aan de ene kant en het werk, de privésituatie en de maatschappij aan de andere kant, hoe beter het werkvermogen, de employability en de vitaliteit, en dus duurzame inzetbaarheid.


Werken aan amplitie: 5 tips van prof. dr. Tinka van Vuuren


  1. Aandacht voor positiviteit: Bespreek dat eens tijdens een teamoverleg. Wat ging er nu wél goed, waar ben je trots op of waar word je blij van?

  2. Meer motivatie en vakbekwaamheid: Als je meer betekenis hebt in je werk, ben je ook meer gemotiveerd. Kijk dus verder dan de gezondheid van je medewerkers.

  3. Onderdeel van het werk: Vaak kost het extra tijd buiten de werkuren om. En we hebben het al zo druk. je kunt bijvoorbeeld één keer in de maand een uur inplannen voor activiteiten rondom vitaliteit.

  4. Het tweesporenbeleid: Denk niet dat je alleen aan je mensen moet sleutelen, maar kijk ook naar je eigen organisatie. Zorg dat je een organisatie hebt waar goede arbeidsomstandigheden zijn. Is er een hoge werkdruk, durf dan keuzes te maken.

  5. Eigen regie en bewustwording: Dus hoe stimuleer je mensen waardoor ze eigen regie gaan nemen? Dit doe je door mensen vooral te informeren over het belang van een gezonde leefstijl, ontwikkeling etc.. Het moet leuk voor nu zijn en goed voor later. Dat vraagt van een organisatie dat ze een beleid hebben dat motiveert en ook informeert. Zodat medewerkers ook wéten wat er allemaal mogelijk is.


De werknemer aan het roer van eigen gezondheid en duurzame inzetbaarheid


Zelfleiderschap is jezelf zodanig beïnvloeden, dat je optimaal gemotiveerd bent, je eigen

richting bepaalt en optimaal presteert ( Manz , 1986; Neck&Houghton.


  • Eigen verantwoordelijkheid

  • Focus bepalen (wat en waarom)

  • Weg naar doel bepalen (hoe en wanneer}

  • Intrinsieke (natuurlijke) motivatie als het kan

  • Extrinsieke motivatie indien nodig


ZKM-methode als vitaliteitsmeter en motor


De ZKM* is bij uitstek gericht op herpakken eigen regie en ervaren van zelfleiderschap. Het stimuleert ontwikkeling en beweging door opgedane zelfinzichten. Het versterkt draagkracht en is vitaliserend door het aanboren of uitbreiden van energiebronnen. En het verlicht de draaglast en werkt vitaliserend door het bijstellen van eisen en verwachtingen.

Je krijgt weer zicht op eigen doelen, wat voor jou van belang is en zo ontstaat weer richting en focus.


Verminderde vitaliteit, veroorzaakt door wat dan ook, geeft stress en dat saboteert als het ware je persoonlijke vermogen. Vanuit zelfinzicht en -verbinding ervaar en voel je weer ontspanning, en kom je tot bewuste keuzes. Dat geeft energie, veerkracht en bevlogenheid.


Als we weer terugkeren naar de voordelen van Amplitie en maatwerk daarin...


Essenceiam heeft een compacte impactvolle maatwerk-interventie ontwikkeld op basis van de ZKM-methode waarmee werkgevers en werknemers geholpen worden in het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid voor vitaliteit.


De ZelfVerbinder Vitaliteit zet aan tot gemotiveerde en gerichte actie. Het raakt je op gevoels-, overtuigings- en identiteitsniveau en zet daarom aan tot blijvende verandering. Het stelt je in staat jezelf weer te ontdekken en je motivatie en passie te hervinden. Het geeft ruimte; ruimte aan je totale persoonlijke vermogen en de balans en ontspanning daarbinnen.


Ervaring met de Zelfverbinder Vitaliteit

 

Patty, 39 jaar

Redactie medewerker

De Zelfverbinder vitaliteit heb ik ervaren als een hele gerichte, korte maar krachtige methode om mijn knelpunten inzichtelijk te maken. Ik heb het ervaren als de start van een proces en neem nog steeds bewust kleine stapjes vooruit, naarmate ik meer ruimte ervaar om mezelf te zijn. Ik heb meer energie om de dingen te doen die ik wil.


Op het werk neem ik initiatief om vaker met collega`s pauze te nemen. Dit in plaats van ‘ieder voor zich’ zoals gebruikelijk was, of - zoals ik meestal deed – helemaal geen pauze nemen. Als ik daar behoefte aan heb ga ik in mijn eentje een wandeling maken. Ook maak ik vaker een praatje tussendoor. Hierdoor ervaar ik de sfeer als gezelliger en meer ontspannen. Wat ik heb geleerd is dat het belangrijk is om tijd te maken voor leuke dingen. Wanneer ik merk dat ik hiervoor energie tekortkom dan neem ik dit voortaan serieus. Hetzelfde geldt voor het zoeken van meer aansluiting met mensen op de werkplek.


Verder heb ik ervaren dat pauze nemen belangrijk is, juist wanneer het druk is. Bewegen helpt om spanning in mijn lichaam te verlagen dus dat is iets wat ik altijd kan gebruiken. Zoals jij al eens zei; het blijkt dat ik eigenlijk alles al in huis heb. Waar ik steeds moeite mee had is balans houden. Ik denk dat dit met mijn nieuwe handvatten beter gaat lukken. Ik heb de gesprekken met jou als zeer prettig ervaren en het heeft me het zetje gegeven dat ik nodig had.


 




*De ZKM (Zelfkonfrontatiemethode) is een evidence based methodische aanpak, wetenschappelijk getoetst in het researchprogramma 'Valuation and Motivation' van de Radboud Universiteit Nijmegen. De methode heeft internationaal de erkenning 'excellent' gekregen en wordt al zo'n 50 jaar toegepast en doorontwikkeld.



 

 

Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page