top of page

Doorzetten kun je dat leren?

Bijgewerkt op: 3 mrt.


Van ‘moeten’ naar ‘willen’


Volgens de Amerikaanse psycholoog Roy Baumeister werkt wilskracht als spierkracht. Je kunt deze sterker maken door oefening en neemt af bij overbelasting. Daarmee deelt hij de visie van veel psychologen: wilskracht is een eindige bron die op kan gaan als iemand er teveel van gebruikt.


Psycholoog Michael Inzlicht, professor aan de Universiteit van Toronto, betwist deze theorie. Zijn onderzoeksteam denkt dat wilskracht meer te maken heeft met geloof in je wilskracht, met minder moeten en dingen doen die je zelf de moeite waard vindt. (autonomie en waardering) Inzlicht en zijn team stellen dat we moe worden van te veel moeten. Volgens Inzlicht is het makkelijker om dingen te doen die je graag wilt doen, ook als je moe bent.


“De sleutel tot zelfbeheersing is om de positieve en plezierige kant te zien van je (dagelijkse) activiteiten.” Als mensen een tijd lang activiteiten hebben uitgevoerd die extern gemotiveerd zijn krijgen ze een gevoel van vermoeidheid. Uit recent onderzoek blijkt dat de vermoeidheid niet ontstaat doordat een ‘mentale energiebron’ uitgeput raakt, maar dat het een signaal is dat het tijd wordt om een activiteit te doen die intern gemotiveerd is.


Natuurlijk lukt dat niet bij alle verplichtingen en taken, erkent hij. In dat geval is het goed om een gebrek aan motivatie te compenseren met mentale pauzes om op te laden. Bijvoorbeeld door dingen te doen die je leuk of belangrijk vindt en die je energie geven. Een andere tactiek is om verleidingen uit de weg te gaan als je tegen een taak aanhikt.

Ik kan me heel erg vinden in de visie van Inzlicht. Ik roep al jaren dat ik mezelf goed kan motiveren en dat heeft inderdaad met dit punt te maken. Ik ben erg goed in iets verzinnen om het leuker voor mezelf te maken. Maar ik moet er wel het nut van inzien ;-) Experimenteer! Verzin iets dat weer extra energie geeft!

Je humeur en hoe je tegen dingen aankijkt heeft veel invloed. De rode en groene gedachten kunnen je helpen bij de gedachten die je humeur negatief kleuren. Groene gedachten helpen bij doorzetten.


Wat zijn de rode gedachten die je dan hebt?

Het lukt nooit, ik kan het niet, het is stom en saai, het is te moeilijk, al mijn vrije tijd gaat in dit stomme huiswerk zitten. School verpest mijn leven!


En wat voor groene gedachten kun je daarvoor in de plaats bedenken?

Alle begin is moeilijk, als ik het vaker doe, gaat het beter en sneller. Hoe kan ik het leuker voor mezelf maken? (Verwerken van de stof in een liedje, er een quiz van maken, samen met een vriend(in) studeren, mezelf belonen als ik weer een stap verder ben.) Ik leer misschien niet altijd op een handige en snelle manier, wie kan ik om hulp vragen? Heb ik het wel in haalbare stukken opgedeeld? Heb ik genoeg (korte) pauzes ingelast? Ik neem even een pauze waarin ik even kan bewegen, ergens om kan lachen of een liedje zingen, iets te drinken of eten kan halen, daarna gaat het vast weer beter!


Nog wat tips op een rij

  1. Geef jezelf dus geen beloning voor het cijfer, het resultaat, maar juist wanneer je even voelt dat je er klaar mee bent en het op wilt geven, dan nog net een paar minuten rekken en doorgaan, dat in jezelf waarderen en belonen! Werk in blokken met een timer. Te lang achter elkaar doorgaan heeft geen zin.

  2. Als je moeite hebt met beginnen, probeer dan de verleidingen, zoals schermpjes uit je buurt te houden tot je begonnen bent. Als je ze nodig hebt voor het studeren dan kun je ze er altijd weer bij pakken. Begin met maakwerk dat toch moet gebeuren, dan zit je al in een ritme en dan pak je het leerwerk op.

  3. Je ziet pas ontwikkeling als je daar ook in gelooft. Als je er vanuit gaat dat je geen wiskundeknobbel hebt, dan wordt doorzetten natuurlijk lastiger dan wanneer je er vanuit gaat dat iedereen het kan leren!

  4. Denk eens aan momenten dat je uitdagingen niet uit de weg ging. Misschien in een sport of met een muziekinstrument. Je ‘bent’ dus niet iemand die niet kan doorzetten. Het is alleen bij huiswerk een stuk lastiger. Misschien kun je, je hobby gebruiken bij het leren? Trampoline springen en rijtjes stampen. Al voetballende de dagen van de week in het Frans oefenen. Je slaat met je drumstokken de Duitse naamvallen er in.

  5. Denk na over wat je al weet van een onderwerp. De kennis is dan een soort kapstok waar je de nieuwe stof aan op kunt hangen.

  6. Overhoor jezelf met een app/programma. Maak een mindmap, verzin grappige ezelsbruggetjes. Wissel leer- en maakwerk af. Gebruik al je zintuigen! Luister, lees, discussieer over het onderwerp, leg iets uit aan een ander, teken iets etc.

  7. Blijf de groene gedachten oefenen, op momenten dat je het even niet ziet zitten!


Succes!


 

Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page