top of page

Een beetje ongelukkig zijn

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Reeks #blogs over #geluk en #zingeving

Even de knuppel in het hoenderhok gooien. Altijd leuk! Al die focus op geluk: is dat wel goed? Dirk de Wachter, een Belgische psychiater en hoogleraar, pleit voor een beetje ongelukkig zijn. Hij zegt onder andere: “De illusie van de maakbare mens is dat geluk een verdienste is geworden. Je moet er heel hard voor werken en je best voor doen. Onze lat ligt daarbij erg hoog! Het is nooit genoeg! Het geluk is een soort verslaving geworden. Het gewone is wat we proberen te vermijden. We zoeken naar bijzonder, de kicks, alsmaar meer en we vinden alleen maar ledigheid.”

“Sterker nog: mensen die gelukkig willen zijn, hebben ongeluk nodig. En ze moeten beseffen wat écht gelukkig maakt. De kunst van het leven is om elkaar te vinden in ongelukkige momenten. Als je dat lukt, dan ben je in staat om gelukkig te worden." Zegt De Wachter. "Als u zich eens wat minder voelt, spreek dan af met een vriend of vriendin en praat erover. Niet met uw smartphone of niet via Facebook, maar in ’t echt. En neem elkaar eens vast. Want dat kun je niet op Facebook.”


De Wachter legt wel een vinger op een zere plek. We zoeken geluk op de verkeerde plekken? Toch weten we ondertussen uit diverse onderzoeken wat gelukkig maakt. De Wachter heeft het dan misschien ook wel meer over betekenis en zingeving, dan over geluk?

Betekenis of zin zoeken en geluk nastreven hebben veel met elkaar te maken, maar zitten elkaar soms ook in de weg. Logisch, zal je misschien zeggen. Existentiële vragen stellen en worstelen met het doel van ons bestaan zijn geen luchtige onderwerpen. Sterker nog, het zoeken naar zin in ons leven hangt vaak samen met ongelukkig zijn. Je bent niet tevreden en blij met hoe het nu gaat.


Kijk de video

Een ander verschil tussen geluk of betekenis ervaren zit 'm in het tijdskader (Baumeister '13). Geluk ervaar je in het hier en nu, het is vaak vluchtig en afhankelijk van een moment. Betekenis ervaren gaat over het verbinden van het verleden, heden en de toekomst. Hierbij komen ook angsten en twijfel over de toekomst en pijnlijke momenten uit het verleden naar boven, waardoor het gevoel van geluk op dat moment sterk afneemt. Geluk hangt dus sterk samen met het heden, terwijl zinvolheid het nu overstijgt.

Door het inzicht dat geluk maakbaar is, staan we volgens De Wachter dus extra onder druk. Zijn we opeens altijd en overal verantwoordelijk voor ons eigen geluk. Alsof we er zelf schuld aan hebben als dat even niet lukt. Dat pijn en verdriet opeens niet meer mogen. We mogen het wel degelijk: af en toe even niet meer zien zitten en niet weten wat de oplossing brengt. Het voordeel is dat we nu óók weten dat geluk niet afhankelijk is van toeval. Dat we zelf iets kunnen doen en leren en zo toch ons geluk en dat van anderen een handje op weg helpen. Zo krijg je toch het gevoel dat je iets kunt betekenen voor een ander en voor jezelf.


Kijk de video


Doe je mee? Een maand lang investeren in geluk. De focus op zelfkennis en gevoelens, even de waan van de dag opzij zetten. Echte aandacht voor jezelf op een positieve manier! Leuke discussies over geluk, ongeluk, flow en zingeving? Dat kun je toch niet laten lopen?


Doe de challenge Geluk van Binnenuit: jouw focus op geluk! Je vindt deze in het abonnement Positieve gezondheid.


Nog een laatste video 

Bronnen: Het grote geluksonderzoek van het KU Leuven en Borderline Times van Dirk de WachterPersoonlijk leiderschap


Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Ontwikkel jezelf door je drijfveren, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Betrek daarbij het perspectief van de ander. Maak bewuste keuzes en geef richting aan je eigen carrière en leven.Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page