top of page

Je eigen vingerafdruk leren kennen

Bijgewerkt op: 3 mrt.

We willen liever niet anders zijn, maar wel graag uniek. We houden niet van hokjes, labels en stereotype indelingen die ons beperken. Wanneer we ergens tegenaan lopen, op zoek zijn naar uitleg over onze eigen ontwikkeling, dan zijn labels soms wel weer handig. Ze geven een bepaalde richting en helpen onszelf te begrijpen en stimuleren zo onze persoonlijke ontwikkeling. Daarna is de behoefte aan een label niet meer aanwezig en laten wij het snel weer los. We zijn tenslotte meer dan een etiket. Een label kan alleen maar weer beperken of de verkeerde verwachtingen wekken. We willen uniek zijn! Maar aan de andere kant hebben we ook een grote behoefte om ergens bij te horen. We willen niet alleen zijn. Je anders voelen wordt vaak als heel vervelend ervaren. Je gaat jezelf aanpassen om erbij te kunnen horen.


Hoogsensitieve personen (HSP) hebben vaak al van kinds af aan het gevoel 'anders' te zijn. Deze hypergevoeligheid kan op verschillende manieren tot uiting komen, maar leidt vaak tot grote angsten. Hoogbegaafde kinderen zijn vaak alerter en ongeruster dan andere kinderen. Ze zijn zich sterk van bewust wat er zou kunnen gebeuren. Een hypergevoelig kind neemt een afwijzing als heel zwaar op. Let op dat deze hypergevoeligheid niet verward wordt met ‘jonger’ of ‘ouder’ zijn op sociaal-emotioneel vlak. Het is gewoon anders! Intenser!


"Ik ben het boek van Elaine Aron gaan lezen en alles viel op zijn plek. Toen ik eenmaal ging accepteren dat ik uit ander hout gesneden was en op mezelf ging vertrouwen, verdween mijn ongemakkelijke gevoel. Ik bescherm mezelf nu door me bijtijds terug te trekken en functioneer daardoor beter. Zie het als een kristallen glas: als je daarmee gaat gooien gaat het kapot, als je het voorzichtig behandelt fonkelt het."

~ Actrice en schrijfster Marian Mulder in Psychologie Magazine november 2017 ~


Elaine Aron is de grondlegster van het begrip HSP. Zij is universitair docent psychologie en psychotherapeute in Amerika. Volgens haar is ongeveer 20% HSP. Het is dus niet vreemd dat je denkt dat er iets mis is met jezelf, omdat je in de minderheid bent. Aan de ene kant verwacht je dat iedereen op dezelfde manier naar de wereld kijkt en hebt niet door dat dit niet zo is. Je bent je veel bewuster van je omgeving en ziet dingen die anderen helemaal niet doorhebben. Dan krijg je wel een bepaald idee dat jij gek bent. Je gaat doen wat de meerderheid doet en past je zo goed mogelijk aan. Het nadeel is dat je zo ook je eigen behoeften uit het oog verliest.


Aaron geeft in haar boek vier vormen van sensitiviteit weer; diepgaande verwerking, overprikkelbaarheid, emotionele intensiteit en sensorische sensitiviteit. Een langere periode van overprikkeling, vermoeidheid en stress kan allerlei klachten geven. Negeren van je behoeften kan uiteindelijk tot ziekte leiden. Erkennen en herkennen van je eigen unieke talenten en deze inzetten in je leven is belangrijk om niet in de stress en overprikkeling te raken. Die er uiteindelijk vaak weer voor zorgt dat je, je afschermt van de buitenwereld. Acceptatie is moeilijk als je iets als overwegend lastig hebt ervaren. De nadelen van HSP zijn een reactie op, het effect van negeren en wegstoppen, te lang doorgaan en je aanpassen. Het is de valkuil die lastig is. Daaronder ligt een talent!


Wat zijn de kwaliteiten?


  • sterk empathisch vermogen

  • creatief in de breedste zin van het woord

  • snel overzicht hebben en zien wat er nodig is

  • sterke intuïtie, inlevingsvermogen

  • inzicht en overzicht in complexiteit en samenhang zien

  • houden van uitdagingen, intellectueel en creatief, vernieuwingskracht

  • hoge mate van bewustzijn en authenticiteit

  • liefdevol, consciëntieus, rechtvaardig en loyaal


Waar loop je mogelijk tegenaan?


  • ernstige vermoeidheid, stress en ziekte

  • steeds tegen eigen grenzen aanlopen

  • gevoel niet te voldoen, tekortschieten, gek voelen

  • frustratie omdat je niet gezien wordt

  • jezelf kwijt zijn, geen herkenning vinden, je niet thuis voelen, onbegrepen voelen of de wereld niet begrijpen

  • perfectionisme

  • problemen met de omgeving door meer inzicht en creatiever zijn

  • overaanpassing, onzekerheid, sterke overlevingsmechanismen

  • je leeggezogen of overspoeld voelen

  • last van buren, geluiden, collega’s, drukte, geuren, licht, geweld en de oordelen daarover

  • angst, controleverlies of extreem controle willen houden

  • niet tegen oneerlijkheid, machtspelletjes, oneigenlijke hiërarchie en onrechtvaardigheid kunnen.

  • in de knel zitten met eigen principes van harmonie en verbinding


Zo geeft het etiket HSP meer inzicht in jezelf en ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling. Herkenning en erkenning zijn belangrijk om jezelf te kunnen en mogen zijn. Het geeft je het zelfvertrouwen om te laten zien wie je bent. De verbinding aan te gaan met anderen. Waarna je het kunt integreren in je unieke zelf en het label snel weer kunt loslaten, veel te eenzijdig en zwart-wit voor een HSP :-)


"We proberen maar stoer te zijn, maar juist de kwetsbaarheid en openheid is een kracht. Juist door te voelen, kom je tot mooie producties, tot mooie muziek."

Cabaretière Karin Bloemen in het Psychologie magazine november 2017


Kwaliteiten hebben valkuilen, maar valkuilen hebben dus ook kwaliteiten...

En dat vergeten we wel eens, omdat we vooral de focus leggen op datgene waar we last van hebben.


Aan de slag met je eigen (Hoog)sensitiviteit?

De kwaliteiten en de uitdagingen daarvan onderzoeken?

Maak eens een afspraak om te onderzoeken of dat goed voelt.


Verder lezen over Hoogsensitiviteit




bron: hoogsensitiviteit professioneel gezien van Annek Tol



 

Hoog-sensitief en werk


Het maakt alle verschil of je als hoog-sensitief persoon met je eigenschap hebt leren omgaan of niet. Degene die de overprikkeling kunnen hanteren, zien het als voordeel. Degene die daar niet mee om hebben leren gaan, voelen het als een last. Het is daarom belangrijk de valkuilen en kwaliteiten van je eigenschap te leren begrijpen. Erkennen en herkennen van je eigen unieke talenten en deze inzetten in je leven is belangrijk voor jouw werkgeluk. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. ​ “Ik wil mijn veerkracht vergroten door meer acceptatie, en niet alle verantwoordelijkheden naar mezelf toe te trekken. Leren delegeren.


Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page