Eerste hulp bij Stress & Burn-out klachtenDeze week gaan bijna al mijn gesprekken weer over vermoeidheid, over de eigen grenzen gaan en het lastig vinden om de balans te vinden. Nog even boodschappen doen, vlug wat eten tussendoor, snel iets afmaken. Een vriendin komt op de koffie, toch nog even wat opruimen. Taken die blijven liggen omdat je er eigenlijk geen energie voor hebt, drukken opeens weer op je schouders. ‘Moeten’ staat weer bovenaan.

Een hele ochtend wandelen, en daarna nog op visite… ook wat leuk is, kost energie en vraagt om herstel en rust. Allemaal dingen die je kunnen frustreren, want je wil toch gewoon alles kunnen doen. Die frustratie, hard voor jezelf zijn, de druk en de haast brengen je juist weer terug bij af. Het onbegrip uit de omgeving doet daar vaak nog een schepje bovenop. In dit blog vind je een verzameling aan informatie en tips.


Het roofbouwproces begrijpen


Stressklachten en burn-out het meest effectief begeleiden? Dat vraagt om een integrale aanpak op drie niveaus: lichaam, psyche en gedrag. (whitepaper) De klachten die horen bij overspanning en burn-out ontstaan niet van de ene dag op de andere. Het is het resultaat van een langdurig en progressief proces van mentale en fysieke uitputting. Tijdens dit roofbouwproces krijg je steeds meer lichamelijke en psychische klachten.

Kijk de video: Hoe Ontstaat Burn-out?


Stress is in principe prima, je hebt het nodig om te focussen, in actie te komen als het nodig is. Bij inspanning geeft je brein een seintje aan de bijnieren, even gas bijgeven! Meer inspanning en/of angst geeft meer stresshormonen: hartslag gaat omhoog, bloeddruk en je ademhaling gaan omhoog. Spierspanning neemt toe. Je krijgt extra energie om het vol te houden, dit stimuleert ook je geheugen, dus de volgende keer reageer je nog alerter!


Je hebt daarna ook periodes van rust nodig om te herstellen (Slapen, ontspannen met muziek en meditatie, wandelen en gezond eten). Als je te lang onder druk komt te staan dan krijg je in eerste instantie allerlei waarschuwingen. Er gebeurt van alles in je lijf; je kunt niet zo goed nadenken, je geheugen vermindert. Het lukt je niet meer zo goed om dingen te plannen en organiseren. Je bent snel geprikkeld en emotioneel. De klachten die je kunt krijgen zijn heel divers!


Wil je weten hoe hoog jouw stresslevels zijn? Vul de vragenlijst zelf in of doe een uitgebreide meting via Talenteer Jezelf of een andere coach die werkt met de CSR-Methode.


Waarom duurt het zo lang?


Chronische stress stapelt zich op en dan treedt er een hersteltekort op dat de werking van je stress-systeem gaat beïnvloeden. Het moet steeds harder werken om de vermoeidheid te compenseren, daarvoor is steeds meer inspanning nodig. De signalen die je normaal op de rem laten trappen worden steeds minder en zo ondermijn je jezelf; je raakt uit balans, werking van het immuunsysteem, het brein communiceert minder goed, je merkt niet meer dat je inteert op je reserves. kortom; de ontregeling van een mooi georganiseerd systeem. Vandaar dat je als je echt burn-out bent een erg lange hersteltijd nodig hebt. Dat wil je voorkomen, zeker omdat daarna een verhoogde kwetsbaarheid van het stress-systeem blijft bestaan!


Kijk de video: Wat moet je doen als je burn-out bent?


Natuurlijk vinden we dat herstellen en het langdurige toch wel erg lastig! We vinden het vreemd dat we moeite hebben met de meest simpele taken. Dat soort opmerkingen krijg je ook te horen uit je omgeving. Even de was opvouwen is toch niet zwaar? We vinden dat we het allemaal gewoon moeten kunnen. Dat maakt dat we toch regelmatig over onze grenzen blijven gaan. Te laat stoppen met inspanning; dan lukken bepaalde dingen al niet meer, want de concentratie is weg. Een kort lontje, je raakt gefrustreerd en krijgt allerlei lichamelijke klachten. En de leuke dingen die je gepland had, lukken je ook al niet meer. Nog meer frustratie!


Kijk de Video; Waarom duurt Burn-Out zo lang? En lees: Het Artikel

Tip! Herken de situaties


· Wat zijn bij mij de eerste signalen van stress?

· Wat moet ik dan doen?

· Wat zijn mijn signalen van ernstige stress?

· Hoe kan ik mijzelf helpen om die stress te vermijden?


Tip! Geluk van Binnenuit


De makkelijkste manier om stress af te voeren is slapen. De snelste manier om angst te verminderen is rustig en diep ademhalen. Beweging is de ideale manier om stress van je af “te schudden”. Genieten van de natuur zorgt niet alleen voor ontspanning, maar vergroot de kans op kleine geluksmomenten. Vandaar dat we in de cursus Geluk van Binnenuit beginnen met tips voor slaap, adem, bewegen en ontspanning. Dan volgt voor elke dag een leuke, activerende en stimulerende opdracht. Zelfreflectie, Je blijven ontwikkelen en de verveling tegengaan. Verbinding zoeken en plezier maken, je richt jouw focus op geluk en ontspanning! Volg de gratis cursus…


Tip! Leefregels bij Burn-out


* Herstel begint met acceptatie

* Niet haasten, niet persé iets af willen maken

* Belasting erbij? Andere taak eraf!

* De dag rustig beginnen en rustig eindigen

o Uitslapen en 2 uur de tijd nemen om rustig op te starten

o Al het werk stopt op tijd, rond 15.00 (max. 2-3 uur actief per dag)

o Aan het einde van de dag vertragen en voorbereiden op bed

* Niet meerdere dingen tegelijk doen

* Geen zin = moe en rusten

* Fijne dingen doen en lachen (zo mogelijk)

* ‘Pitstops’ nemen: kleine pauzes

* Beweging nemen, rustig wandelen

* Activiteiten afwisselen, een actieve dag afwisselen met een dag dat je niets hoeft.

* Rust in je omgeving creëren

* Gevoel van controle zien te herwinnen

* Burn-out en sporten

* Veel slapen

* Het gaat dus over energie

· ……………………..
Tip! Lees de artikelen


Hieronder vind je een verzameling artikelen die het belang van voldoende herstel nog eens onderstrepen. Het is soms lastig om jezelf en je omgeving te overtuigen. Het blijft toch een vrij onzichtbaar fenomeen. Deze artikelen kunnen je helpen om het weer wat meer te begrijpen, grip en begrip te krijgen.


Herstel van werkstress


Tijdig (‘In Time’) en voldoende herstel van werk en werkstress zijn van groot belang voor de gezondheid, prestaties en inzetbaarheid van werkenden op langere termijn. Het gaat hier enerzijds om herstel tijdens werktijd door onder meer een gezond ontwerp van de functie. Anderzijds gaat het om herstel buiten werktijd, zoals tijdens vrije avonduren, weekenden en vakanties (‘Out of Office’).

Sabine Geurts, hoogleraar Arbeid, stress en herstel, bespreekt verschillende factoren die het herstelproces negatief of positief kunnen beïnvloeden. Ze concludeert dat niet zozeer de aard van de tijdsbesteding van belang is als wel de mate waarin een activiteit afleidt van piekergedachten, gepaard gaat met positieve gevoelens, energie geeft en op eigen keuze berust. Lees verder…Dagelijks paraat voor ‘t nooit geschiedend kwaad


Psychosociale stress, schrijft Jos F. Brosschot, maakt slachtoffers, en steeds meer. De Wereldgezondheidsorganisatie noemde stress zelfs een wereldwijde epidemie. Volgens verschillende wetenschappelijke bronnen is stress verantwoordelijk voor meer dan de helft van de verloren arbeidsdagen, en is zo’n twee derde van de doktersbezoeken stress-gerelateerd. Als we naar hart- en vaatziekten kijken - in dit verband het meest onderzocht - blijkt dat de 25% meest gestreste mensen een meer dan twee keer zo grote kans op een hartaanval heeft. Deze risico’s zijn vergelijkbaar of zelfs hoger dan die van klassieke risicofactoren zoals roken en zwaarlijvigheid.

Meer specifiek leidt hoge werkstress tot een ongeveer 4 keer hogere kans op hart- en vaatziekte. Langdurige zorg voor een demente partner verhoogd het risico met een factor 2. Een slecht huwelijk leidt tot zo’n 3 keer meer kans op hartproblemen - en dit vaak nadat de harten al gebroken zijn …. figuurlijk dan. Langdurige angststoornissen gaan zelfs gepaard met een 2 tot 7 keer grotere kans op hart- en vaatziekte. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden, ook met andere ziekten. Lees verder…


Chronische stress blijkt een uitvinding van de mens te zijn!


​Er blijkt vaak een stressrespons te zijn als de specifieke dreiging helemaal niet zo duidelijk is of zelfs helemaal afwezig is. Hoe zit dat? Brosschot is hier duidelijk in; het antwoord is vrij simpel, maar wel verrassend, de stressrespons heeft helemaal geen stressor nodig, hij staat gewoon 'aan' en blijft aan als er geen duidelijke veiligheid is. Hij wordt slechts uitgeschakeld als er veiligheid wordt waargenomen en slaat vanzelf weer aan als die veiligheid ontbreekt. Zo zijn we bijvoorbeeld van nature bang voor het onbekende.

​Voor het aanpakken van stress betekent dit dat je niet zozeer stresssituaties moet zien te vermijden, maar dat je beter op zoek kunt gaan naar de voorwaarden voor een gevoel van veiligheid. Als je niet lekker in je vel zit, staat je lichaam sneller in de angstmodus omdat je vecht-vluchtrespons dan minder werkt. Lees verder…


Depressie als reeks van klachten


Slaapgebrek en vermoeidheid zijn bekende symptomen van depressie. Wie niet slaapt, wordt moe. Wie moe is, kan zich bijvoorbeeld niet concentreren. Wie zich niet goed kan concentreren, maakt eerder fouten en gaat zich waardeloos voelen. Wie zich daar schuldig over voelt, kan angstig worden. Wie te veel angst ervaart, maakt zich daar weer zorgen over – en zo kan het van kwaad tot erger gaan. Zo beschouwd is een depressie dus eerder een reeks van klachten die op elkaar inwerken dan een ziekte die de klachten veroorzaakt. Je ziet direct ook hoe die symptomen elkaar beïnvloeden en niet ophouden bij de randen of begrenzingen van de DSM stoornissen. Symptomen van depressie en angst hangen nauw met elkaar samen, terwijl de DSM die stoornissen welhaast geforceerd van elkaar probeert te scheiden.

​Mentale stoornissen zijn complexe netwerken van symptomen, en die symptomen beïnvloeden elkaar. Zo is een depressie veeleer een reeks van klachten die op elkaar inwerken dan een afgebakende stoornis. Psycholoog Denny Borsboom legt uit waarom de categorieën van de DSM niet zaligmakend zijn. Lees verder…


En een positieve afsluiter… Stress Slecht?


Het heeft ook voordelen! Een slechtere weerstand, vergeetachtigheid, pijn in je maag; allemaal ongezonde gevolgen van stress. Maar met een beetje stress is niets mis. Het kan zelfs ontzettend nuttig zijn. Tijd dus om die stress onder controle te krijgen.

​‘Stress ervaren we allemaal. Dat hoort nu eenmaal bij het leven,’ zegt neuro-endocrinoloog Bruce McEwen, grondlegger van het vakgebied dat de effecten van stresshormonen op de hersenen onderzoekt, in het NRC-artikel Zo werkt je gestresste brein Stress is op zichzelf prima en zelfs nodig, aldus McEwen. Bijvoorbeeld om te reageren op situaties die onze aandacht nodig hebben. Als je moe bent, helpt je stresssysteem om nog even door te gaan.


​Het allerbelangrijkste is dat je activiteiten in balans zijn met je herstel. Die balans staat al onder druk als je merkt dat je in het weekend steeds moet bijslapen. Gelukkig is er veel bekend over goede manieren om stress te verminderen en het brein te laten herstellen.


Je hebt daar nu al aardig wat tips voor gekregen en weet nu meer om de stress te lijf te gaan. Toch kan het lastig blijven om bepaalde patronen zelf te doorbreken.


Blijft er een duiveltje op jouw schouder zitten?

Neem dan een coach in de arm!


Kijk dan of deze werkt met de CSR-Methode


Adrienne Schimmel


Talenteer Jezelf!


Bron: CSR-Centrum

Alle rechten voorbehouden © 2015 - 2021  Talenteer Jezelf  -