Eerste hulp bij Stress & Burn-out klachtenDeze week gaan bijna al mijn gesprekken weer over vermoeidheid, over de eigen grenzen gaan en het lastig vinden om de balans te vinden. Nog even boodschappen doen, vlug wat eten tussendoor, snel iets afmaken. Een vriendin komt op de koffie, toch nog even wat opruimen. Taken die blijven liggen omdat je er eigenlijk geen energie voor hebt, drukken opeens weer op je schouders. ‘Moeten’ staat weer bovenaan.

Een hele ochtend wandelen, en daarna nog op visite… ook wat leuk is, kost energie en vraagt om herstel en rust. Allemaal dingen die je kunnen frustreren, want je wil toch gewoon alles kunnen doen. Die frustratie, hard voor jezelf zijn, de druk en de haast brengen je juist weer terug bij af. Het onbegrip uit de omgeving doet daar vaak nog een schepje bovenop. In dit blog vind je een verzameling aan informatie en tips.


Het roofbouwproces begrijpen


Stressklachten en burn-out het meest effectief begeleiden? Dat vraagt om een integrale aanpak op drie niveaus: lichaam, psyche en gedrag. (whitepaper) De klachten die horen bij overspanning en burn-out ontstaan niet van de ene dag op de andere. Het is het resultaat van een langdurig en progressief proces van mentale en fysieke uitputting. Tijdens dit roofbouwproces krijg je steeds meer lichamelijke en psychische klachten.

Kijk de video: Hoe Ontstaat Burn-out?


Stress is in principe prima, je hebt het nodig om te focussen, in actie te komen als het nodig is. Bij inspanning geeft je brein een seintje aan de bijnieren, even gas bijgeven! Meer inspanning en/of angst geeft meer stresshormonen: hartslag gaat omhoog, bloeddruk en je ademhaling gaan omhoog. Spierspanning neemt toe. Je krijgt extra energie om het vol te houden, dit stimuleert ook je geheugen, dus de volgende keer reageer je nog alerter!


Je hebt daarna ook periodes van rust nodig om te herstellen (Slapen, ontspannen met muziek en meditatie, wandelen en gezond eten). Als je te lang onder druk komt te staan dan krijg je in eerste instantie allerlei waarschuwingen. Er gebeurt van alles in je lijf; je kunt niet zo goed nadenken, je geheugen vermindert. Het lukt je niet meer zo goed om dingen te plannen en organiseren. Je bent snel geprikkeld en emotioneel. De klachten die je kunt krijgen zijn heel divers!


Wil je weten hoe hoog jouw stresslevels zijn? Vul de vragenlijst zelf in of doe een uitgebreide meting via Talenteer Jezelf of een andere coach die werkt met de CSR-Methode.


Waarom duurt het zo lang?


Chronische stress stapelt zich op en dan treedt er een hersteltekort op dat de werking van je stress-systeem gaat beïnvloeden. Het moet steeds harder werken om de vermoeidheid te compenseren, daarvoor is steeds meer inspanning nodig. De signalen die je normaal op de rem laten trappen worden steeds minder en zo ondermijn je jezelf; je raakt uit balans, werking van het immuunsysteem, het brein communiceert minder goed, je merkt niet meer dat je inteert op je reserves. kortom; de ontregeling van een mooi georganiseerd systeem. Vandaar dat je als je echt burn-out bent een erg lange hersteltijd nodig hebt. Dat wil je voorkomen, zeker omdat daarna een verhoogde kwetsbaarheid van het stress-systeem blijft bestaan!


Kijk de video: Wat moet je doen als je burn-out bent?


Natuurlijk vinden we dat herstellen en het langdurige toch wel erg lastig! We vinden het vreemd dat we moeite hebben met de meest simpele taken. Dat soort opmerkingen krijg je ook te horen uit je omgeving. Even de was opvouwen is toch niet zwaar? We vinden dat we het allemaal gewoon moeten kunnen. Dat maakt dat we toch regelmatig over onze grenzen blijven gaan. Te laat stoppen met inspanning; dan lukken bepaalde dingen al niet meer, want de concentratie is weg. Een kort lontje, je raakt gefrustreerd en krijgt allerlei lichamelijke klachten. En de leuke dingen die je gepland had, lukken je ook al niet meer. Nog meer frustratie!


Kijk de Video; Waarom duurt Burn-Out zo lang? En lees: Het Artikel