top of page

Eerste hulp bij Stress en Burn-out (intro)

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Reeks #blogs over #stress en #burnout


Veerkrachtig stress aanpakken

Stress is in principe prima; je hebt het nodig om te focussen, in actie te komen als het nodig is. Bij inspanning geeft je brein een seintje aan de bijnieren: even gas bijgeven! Meer inspanning en/of angst geeft meer stresshormonen: hartslag gaat omhoog, bloeddruk en je ademhaling gaan omhoog. Spierspanning neemt toe. Je krijgt extra energie om het vol te houden, dit stimuleert ook je geheugen, dus de volgende keer reageer je nog alerter!

Je hebt daarna wel periodes van rust nodig om te herstellen (slapen, ontspannen met muziek en meditatie, rustig bewegen en gezond eten). Als je te lang onder druk komt te staan, dan krijg je in eerste instantie allerlei waarschuwingen. Er gebeurt van alles in je lijf; je kunt niet zo goed nadenken, je geheugen vermindert. Het lukt je niet meer om dingen te plannen en organiseren. Je bent snel geprikkeld en emotioneel. De klachten die je kunt krijgen zijn heel divers.

Chronische stress stapelt zich op. Dan treedt er een hersteltekort op dat de werking van je stress-systeem gaat beïnvloeden. Het systeem moet steeds harder werken om de vermoeidheid te compenseren, daarvoor is steeds meer inspanning nodig. De signalen die je normaal op de rem laten trappen worden steeds minder en zo ondermijn je jezelf; je raakt uit balans, de werking van het immuunsysteem wordt minder, het brein communiceert minder goed, je merkt niet meer dat je inteert op je reserves. Kortom: de ontregeling van een mooi georganiseerd systeem. Vandaar dat je, als je echt een burn-out hebt, een erg lange hersteltijd nodig hebt. Dat wil je voorkomen, zeker omdat daarna een verhoogde kwetsbaarheid van het stress-systeem blijft bestaan.


Dat brengt me bij de tips:

  • Praat erover en onderzoek hoe jouw angst eruitziet. Waar heb je controle over? Wat kun je doen om goed voor jezelf te zorgen, jezelf en je dierbaren te beschermen? Of maak je je vooral druk om ‘wat als...’ situaties. Ook vóór deze situatie wist je niet precies wat er ging gebeuren. Die onzekerheid, daar kon je mee leven. Dus dat lukt je nu ook weer. Neem wat afstand van alle media en let goed op welke informatie je leest.

  • Dat is ook leren omgaan met de stress en de angst, want je ondermijnt je immuunsysteem en je gezondheid als je continu onder druk staat. Maar stress is ook constant actief zijn. Stress is afleiding zoeken in plaats van écht ontspannen. Ook lezen, televisie kijken of een goed gesprek kost energie.

  • Balans tussen inspanning en ontspanning: niet haasten of iets per se af willen maken. Voel maar welke spanning dat in je lichaam wegneemt. De druk verdwijnt. Doe één ding tegelijkertijd. Activiteiten afwisselen. Waarschijnlijk breng je nu veel tijd achter de computer door. Ga tussendoor eens een paar keer de trap op. Dans op muziek. Wie kan de mafste dans verzinnen?

  • De makkelijkste manier om stress af te voeren is goed slapen. Wat kun je doen om dat te bevorderen? Dat begint al met de dag rustig beginnen, tussendoor goede pauzes nemen en de dag ook rustig eindigen. Zonder rust kom je in een soort overdrive en lig je uiteindelijk doodmoe, maar hyperactief en wakker in bed. Dan is het ook nog een kunst om het gepieker te parkeren. Schrijf al je gedachten eerst eens in een dagboekje. Slik eventueel magnesium ’s-avonds voor extra ontspanning.

  • Pas op voor perfectionisme en boosheid en frustratie. Dat vreet energie! Stel prioriteiten, geef grenzen aan en stel vragen, ga er niet meteen vanuit dat die ander jou persoonlijk afvalt, of niet wil begrijpen.

  • De snelste manier om angst te verminderen is door rustig ademhalen. Wanneer je gefocust bent op jouw langzame, diepe ademhaling, krijgt je brein een boodschap van rust. Dat signaal door je hele lichaam heeft meteen als resultaat een gevoel van kalmte. Hoe minder ademhalingen per minuut, hoe rustiger je wordt. Probeer ook wat langer uit te ademen dan in, en probeer je ademhaling zo rustig te krijgen dat die richting de 6 à 7 ademhalingen per minuut gaat. Er zijn ook goede apps die je kunt downloaden. Of video’s en podcasts die je kunt bekijken of beluisteren.


Tenslotte mijn beste tip....

Als lid van mijn website heb je direct toegang tot Tools & Tips die je helpen bij je herstel of de preventie van een burn-out. In de map Stress en Burn-out vind je diverse bestanden met oefeningen die direct een positief effect hebben op:



In de andere mappen en bestanden vind je tips en oefeningen die je ontwikkeling stimuleren op het gebied van o.a.; zelfkennis, persoonlijk leiderschapsontwikkeling, zingeving, positieve gezondheid en emotionele competenties. Deze informatie wordt natuurlijk regelmatig aangevuld.


Meld je snel aan en ontvang meteen ook een mail als er een nieuwe blog verschijnt!


Natuurlijk ga ik verder met deze reeks blogs boordevol informatie en tips.

Eerste hulp bij Stress & Burn-out klachten!



Adrienne Schimmel




 

Stress en burn-out coaching

Vitaliteit gaat over veel meer dan lichamelijke gezondheid. Het gaat om energie, veerkracht, motivatie en vrijheid. Wil je meer rust, en ontspannen in het leven staan? Wil je weer gemotiveerd en met energie nieuwe dingen aanpakken? Meer ‘innerlijke balans’ in je leven? Je kunt pas vooruit als je weet wat je tegenhoudt.



Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.


73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page