Reeks #blogs over #Perfectionisme
In eerdere blogs schreef ik al over het imposter-syndroom en succes-angst. Straalangst is nog een andere term die ook wel gebruikt wordt om succesangst te omschrijven. Straalangst is eigenlijk jezelf klein houden uit angst voor de gevolgen van succesvol zijn. De angst kan je ervan weerhouden om je dromen en doelen na te jagen. Iets te bereiken wat voor jou belangrijk is.
We zijn ons hele leven balans aan het zoeken tussen wat wij zelf willen bereiken en de relatie die we met anderen hebben. Vergelijken en verbinden. Het succes van vrienden kan je onzeker maken, maar ook stimuleren en prikkelen tot actie. We zoeken verbinding door onze genegenheid uit te drukken, zodat we ons als onderdeel van een groter geheel veilig kunnen voelen. Oerinstincten die hun functie hebben, maar ons ook aardig in de weg kunnen zitten.
Elaine Aron schrijft hierover in het boek “De kracht van zelfwaardering”. Volgens Aron heeft iedereen een ondergewaardeerd ik. Dat je jezelf onderwaardeert, komt door de steeds iets lagere en veilige plaats die je inneemt in de rangorde. Je kunt hier verandering in aanbrengen door meer inzicht te krijgen in de deuken die je opgelopen hebt in je vroege jeugd. Meer bewustzijn van de zelfbescherming die je toen ingezet hebt om de verbinding te houden; het onbelangrijk maken, de schuld bij een ander leggen, jezelf onzichtbaar of juist groot maken. We willen de schaamte en de pijn van machteloosheid bij een vernedering of verlies kost wat kost vermijden. Het bevrijden van de 'ondergewaardeerde ik' kan door… ‘te streven naar het in balans houden van verbondenheid en jouw positie en status op een manier die bij jou past’.
Wat zegt jouw 'ondergewaardeerde ik'?
Je vindt het vreselijk om in het middelpunt te staan
Je viert je verjaardag liever niet
Je wil niet boven het maaiveld uitsteken, je past je aan
Je komt uit een gezin met het motto: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!
Als je doel bereikt is, wat dan? Verlies jíj dan je doel, je waarde of grip?
Wanneer je iets bereikt hebt, kun je het ook weer verliezen
Misschien denk je dat je eigenlijk geen succes verdient
Hoge bomen vangen veel wind. Na het succes komt de kritiek
Als je ergens goed in bent dan word je een vervelende opschepper
Succesvolle mensen zijn vaak vreselijk irritant ;-)
Als ik succes krijg dan is dat niet fijn voor… (wie?)
Kan ik het succes eigenlijk wel aan?
Die laatste zin speelt bij mij een belangrijke rol. Ik had het eigenlijk niet zo in de gaten, maar die angst had zich echt vastgezet, nadat mijn lichaam mij opeens in de steek liet. Ik ben iemand voor wie het belangrijk is om ook fysiek sterk en krachtig te zijn. Ik klus graag, sloof mij graag uit in de tuin, ik vind het heerlijk om actief bezig te zijn. Dat geeft mij zelfvertrouwen, energie en kracht. Na de geboorte van mijn dochter was ik na een sluipend proces niet eens meer in staat om de trappers van mijn fiets in beweging te brengen. Ik had geen spieren meer over. Ik kon ter plekke in slaap vallen. Mijn schildklier had het begeven. Nu veel jaren later ben ik gelukkig weer helemaal mijzelf, maar lang bleef er een gevoel aanwezig dat ik voorzichtig moest zijn.
Deze angst had invloed als ik toekomstplannen maakte, wilde solliciteren op een baan, ik iets wilde waar ik veel tijd en energie in zou moeten steken. Zelfs toen ik eigenlijk alweer liet zien dat ik juist een enorme hoeveelheid energie heb en erg veerkrachtig ben, speelde deze gedachte een rol. Als die training een succes worden, is dat dan niet te veel gevraagd? Kan ik dat wel aan, red ik dat wel…?
Ik vertrouw nog niet volledig op mijzelf? Hoogste tijd om dat deel te parkeren!
Daar ben ik toch zeker zelf bij! Als ik rust en ruimte nodig heb, dan zorg ik daar toch voor?!
Maar dan stel ik anderen teleur?! Ha! Stiekem toch nog iets anders dat daar verborgen lag…
Verwachtingen die je creëert en waar je misschien niet aan kunt voldoen. De teleurstelling voorkomen door maar uit te stellen en je niet vast te leggen. Als het belangrijk genoeg is dan lukt het je toch om het te doen en dit te doorbreken! Je maakt je groter dan je, je voelt en legt je vast. Misschien hoop je stilletjes dat het toch niet doorgaat, hoe belangrijker hoe spannender, maar het begin is er en uiteindelijk gaat het lopen en komt er beweging en ben je opeens de angst voorbij!
Waar zit jouw angst voor succes?
Wat wordt jouw eerste stap om hiermee om te gaan?
Straalangst
Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn, onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis waar we het allerbangst voor zijn! We vragen ons af: wie ben ik dat ik briljant, buitengewoon aantrekkelijk, getalenteerd of geweldig zou zijn? Maar waarom eigenlijk niet? Dat je je kleiner voordoet dan je bent, komt de wereld niet ten goede. Er is niets verheffends aan je kleiner voor te doen dan je bent opdat de mensen om je heen zich vooral niet onzeker gaan voelen. We zijn geboren om onze luister uit te dragen, niet slechts in enkelen van ons, maar in ons allemaal. Als wij ons licht laten schijnen, geven we anderen onbewust toestemming om dat ook te doen. Als wij bevrijd zijn van onze eigen angst, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen
Marianne Williamson, A Return To Love: Reflections on the Principles of A Course in Miracles, Harper Collins, 1992. Hoofdstuk 7, deel 3 (Pg. 190-191).
Kortom...
Talent éér jezelf!
Bron: “De kracht van zelfwaardering” Elaine Aron
Coachsessie de Perfecte Perfectionist: lees de flyer
Online programma's
Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.