top of page

Bore-out

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Reeks #blogs over #werk en #zingeving


Wanneer de balans tussen ‘moeten’ en 'willen' doorslaat naar verveling, dan spreken we van een bore-out. De symptomen zijn vaak hetzelfde als bij een burn-out; vermoeidheid, gebrek aan motivatie en depressie. Wanneer je iets graag wilt en gemotiveerd bent, dan krijg je energie. Wanneer je geen passend werk hebt, en het ervaart als 'moeten', dan kost je dat veel energie.


Bij een bore-out is er sprake van onderstimulatie. Je hebt te weinig te doen en/of te weinig uitdagend werk te verrichten. Je bent snel geïrriteerd, apathisch, je hebt last van concentratieverlies, hoofdpijn, spanningsklachten en depressieve gevoelens. Ook bij een bore-out krijg je niets gedaan en kun je jezelf nergens toe zetten. Je vlucht in passieve afleiding, trekt je terug en voelt je leeg.


Er is een disbalans tussen jouw verwachtingen en de werkelijkheid. Een bore-out hangt sterk samen met zingeving. Verveling in je werk kan jouw zelfvertrouwen kapot maken. Je voelt je iedere dag opnieuw waardeloos en ongelukkig. Wanneer je jouw talenten kunt gebruiken en ruimte krijgt om dat op jouw manier te doen, dan heb je het gevoel dat je zinvol bezig bent. Wat je doet is van waarde!


Het probleem speelt niet alleen in werksituaties. Werkloosheid en een niet-passende studie kunnen zeker een rol spelen. De periodes dat ik zelf werkloos was, waren voor mij niet goed voor mijn zelfvertrouwen, en erg ongezond. Ik heb heel wat soaps gezien terwijl ik worstelde met mijn uitstelgedrag. Het tijdstip dat ik uit mijn bed kwam werd steeds later, de afwas stapelde zich op en ik kwam veel te weinig buiten. Voor mij was de manier om toch weer in beweging te komen, weer aan een nieuwe opleiding beginnen. Van daaruit rolde ik dan wel weer verder.


Het probleem is dat de uitdaging toch vaak van korte duur is. Ook al zoek je die steeds weer op. Zo geldt het ook met het uitbreiden van je werkzaamheden en het zoeken naar nieuwe kansen. Wanneer het werk niet aansluit bij jouw talenten, voor jou niet van waarde is of wanneer jij niet als waardevol gezien wordt, werkt dat maar tijdelijk. Dat laatste moet je vooral niet onderschatten. Een stimulerende omgeving bestaat uit stimulerende mensen, die jou zien en zien wat je waard bent!


Wanneer je te lang wacht kan de stap om iets te ondernemen een onmogelijk obstakel lijken, omdat je al op een veel vroeger punt stress ervaart. Je hangt zo in de passieve modus, dat je al snel denkt dat iets te veel van je vraagt en zo kom je tot niets. Niet tevreden zijn, meer willen doen, maar niet meer durven… Het is een vicieuze cirkel die je beter zo vroeg mogelijk kunt doorbreken en liefst voorkomen.


Hoe herken je een bore-out? Ga bij jezelf na:

  1. Doe je privézaken op je werk?

  2. Voel je je niet uitgedaagd en verveeld?

  3. Doe je af en toe alsof je druk bent, terwijl je eigenlijk weinig om handen hebt?

  4. Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van je werk, hoewel je geen drukke dag hebt gehad?

  5. Ben je ontevreden met je werk?

  6. Vind je je werk zinloos?

  7. Zou je je werk kunnen afmaken in minder tijd dan je nu doet?

  8. Zou je graag ander werk willen, maar ben je bang om van werk te veranderen omdat je dan minder zou verdienen?

  9. Stuur je tijdens je werkuren privé-mails naar collega’s?

  10. Laat het werk je onverschillig?

Heb je 4 of meer vragen met ‘ja’ beantwoord, dan kun je een bore-out hebben of ben je er naar op weg.

Om voldoening uit je werk te halen is het belangrijk dat je kunt groeien. Onderzoek je talenten en successen. Kijk naar binnen, wat houd je tegen? Waar zit de angst? Als je niet zo tegen alles op zou zien, geen kritiek zou krijgen, er geen kans was op mislukking, wat zou je dan doen? Waar ben je goed in, waar krijg je energie van? Bedenk een kleine haalbare stap richting je doel en bedenk dat je met veel kleine stappen dat ene grote doel kunt bereiken. Bespreek het met iemand!

De tien vragen komen uit: 'Bore-out, als verveling je werk wordt.' Philippe Rothlin

In het boek “Vechten tegen verveling – gevangen in een bore-out” van Frouke Vermeulen speelt hoogbegaafdheid een rol. Een recensie vind je hier bij het IHBV. 

Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page