top of page

Ook geluk is niet zo zwart-wit

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Reeks #blogs over #geluk en #zingeving

Wanneer je de hele tijd gelukkig zou zijn, zou je uiteindelijk toch verveeld raken. Dat tevreden gevoel is op een bepaald moment niet meer genoeg. Mensen hebben behoefte aan beweging en verandering, en we willen groeien. Dus passen we onze verwachtingen aan, leggen we de lat weer een beetje hoger, veranderen onze doelen en zijn we zo weer even ongelukkig omdat het plaatje, onze visie van hoe het leven zou moeten zijn, niet meer klopt.

Als we alles zouden krijgen en nooit teleurgesteld zouden zijn, dan zouden we al die heerlijke blues nummers moeten missen. Je kunt veel meer aan dan je denkt! Als er iets met jou gebeurt waar je echt steun bij kunt gebruiken, dan verdwijnen de mensen waar je geen echte band mee hebt, maar met degene die blijven krijg je vaak een diepere en waardevolle verbinding. Daarbij er is altijd wel een deel van je leven dat wél klopt. Waar je wel tevreden en gelukkig mee bent. Als het privé niet zo lekker loopt, is een nieuwe studie of een leuke baan vaak een fijne en welkome afleiding. Het is niet alles of niets. Je kunt met een beetje misère, toch best gelukkig zijn. Het is maar waar je focus ligt.

Dat is lastiger wanneer je perfectionistisch aangelegd bent. Vaak heb je dat als kind al geleerd. Je kreeg op één of andere manier het gevoel dat je niet goed bent zoals je bent. Je bent die boodschap gaan overnemen en er zelf in gaan geloven. Nu moet je steeds heel hard je best doen om anderen toch het idee te geven dat je wel oké bent. Zo ben je steeds op zoek naar bevestiging bij anderen. Het vertrouwen, deze overtuiging, komt niet meer van binnenuit. Zo zoekende ben je eigenlijk nooit echt blij, maar steeds gericht op wat er niet klopt. Geluk is zwart-wit. Alles is goed of alles is fout. Je hebt jouw oordeel al klaar.

Maar patronen zijn er om te doorbreken! De eerste stap is een belangrijke die vaak wordt overgeslagen. Wanneer je vast komt te zitten is vaak de eerste neiging die perfectionist uit de weg te willen ruimen, maar dan ga je ook voorbij aan de onderliggende goede bedoelingen. Het is belangrijk om het verschil te leren zien tussen de intense gedrevenheid die juist energie geeft, en het verlammende van het perfectionisme dat juist erg veel energie kost. Het verschil tussen willen en moeten. Tussen kwaliteit en valkuil. Intrinsieke motivatie of aanpassing. Een vorm van perfectie willen bereiken is heel wat anders dan perfect moeten zijn. Te luisteren naar de pijn en de behoefte achter deze stem is een manier om jezelf weer wat beter te kunnen bieden wat jij nodig hebt.

  1. Bewustwording en acceptatie van de perfectionist als onderdeel van jezelf

  2. Perfectie bestaat niet

  3. Je bent niet wat je doet

  4. Het is geen alles of niets

  5. Fouten bestaan niet. Je hoeft er geen oordeel aan te hangen

  6. Leef, durf, kwetsbaar en authentiek. Imperfect perfect!


De ZelfKennisMethode (ZKM) geeft je meer inzicht en een mogelijkheid om individueel aan de slag te gaan met jouw perfectionisme. Lees hier meer of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
 

Persoonlijk leiderschap


Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Ontwikkel jezelf door je drijfveren, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Betrek daarbij het perspectief van de ander. Maak bewuste keuzes en geef richting aan je eigen carrière en leven.
Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page