top of page

De voordelen van authentiek zijn (4)

Bijgewerkt op: 3 mrt.
Wat is authentiek?

Authentiek betekent echt, betrouwbaar, geloofwaardig, waarachtig. Een authentiek persoon is trouw aan zijn eigen persoonlijkheid. Echt en oprecht, eerlijk naar zichzelf en anderen.


Carl Rogers noemt het congruentie, overeenstemming tussen denken, voelen en doen. Brené Brown heeft het over de kracht van kwetsbaarheid en de moed van imperfectie. Ik noem het uit je schulp kruipen, je masker afzetten, je muur neerhalen en vanuit de ZelfKennisMethode heb ik het vaak over je laagjes afpellen.

De voordelen van authenticiteit

Authenticiteit maakt je gelukkiger en succesvoller omdat je meer leeft op een manier die bij jou past. Je maakt de keuzes voor wat je echt wil. Het geeft je moed en zelfvertrouwen omdat je jezelf beter kent en meer zelfcompassie hebt. We hebben voelsprieten voor ‘nep’. Mensen houden van echte mensen. Authenticiteit brengt je in oprechte verbinding met de ander.


Authenticiteit is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en effectief leiderschap, en het is sterk verbonden met de eigenschap "Wees proactief", beschreven door Stephen R. Covey in zijn boek "The 7 Habits of Highly Effective People".


Authenticiteit betekent dat je echt bent en trouw aan jezelf, in plaats van te proberen iemand anders te zijn of te doen alsof. Het betekent dat je jezelf kent en begrijpt, en dat je de moed hebt om jezelf te zijn, zelfs als dat betekent dat je afwijkt van de normen of verwachtingen van anderen.


Een authentiek persoon is proactief in het ontwikkelen van diens eigen waarden en principes, in plaats van te reageren op de waarden en principes van anderen. Dit helpt om heldere en weloverwogen beslissingen te nemen, en om een leven te leiden in overeenstemming met jouw eigen waarden en overtuigingen.


Authenticiteit is ook belangrijk voor effectief leiderschap, omdat het helpt om het vertrouwen en loyaliteit van anderen te winnen. Mensen zijn geneigd om zich aangetrokken te voelen tot leiders die echt zijn en waar ze in kunnen geloven. Een authentieke leider is transparant, neemt verantwoordelijkheid en is eerlijk.


Authentiek zijn en proactief zijn is dus nauw verbonden. Proactief zijn betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen leven en prestaties, terwijl authenticiteit betekent dat je echt bent en trouw aan jezelf. Beide eigenschappen zijn belangrijk voor persoonlijke groei en effectief leiderschap.Zelfkennis is de sleutel

De ZelfKennisMethode (ZKM) helpt je authentieker in het leven te staan. Je krijgt een beeld van de momenten dat je goed in je vel zit, je autonoom, competent en verbonden voelt.


Je ontdekt welke schillen er om je authentieke zelf liggen. Het ideale zelf en het huidige zelf komen dichter bij elkaar. Dat geeft je het zelfvertrouwen om dit ook in praktijk te gaan brengen.

Je voelt je gelukkiger en succesvoller!


Meer lezen over de ZelfkennisMethode? Dat kan hier. 

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Ontwikkel jezelf door je drijfveren, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Betrek daarbij het perspectief van de ander. Maak bewuste keuzes en geef richting aan je eigen carrière en leven.


Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page