top of page

Geluk van Binnenuit (intro)

Bijgewerkt op: 3 mrt.


We ervaren de afgelopen jaren veel spanning, angst en stress. Deze tijd vraagt dan ook extra veerkracht, flexibiliteit en creativiteit. Maar ook vóór Corona, de oorlog in Oekraïne, de hogere financiële lasten en de toenemende polarisatie door o.a. de grootste uitdaging waar we als mensen voor staan: klimaatverandering, wisten we niet altijd wat ons te wachten stond. Alleen stonden we daar toen niet zo bij stil.


Zo weten we dus ook dat geluk niet geheel afhankelijk is van de situatie, van het toeval. En dat we zelf iets kunnen doen en leren om toch ons geluk en dat van anderen een handje op weg te helpen.


Niet alles in het leven is maakbaar. Je maakt mooie en moeilijke dingen mee. Soms maak je het jezelf alleen wel moeilijker dan nodig. Omdat jouw aandacht dan vooral gericht is op wat niet lukt, wat níet goed gaat. Je fouten en mislukkingen, de onmogelijkheden en beren op de weg. Je blokkeert en verliest de grip compleet. Daardoor zie je ook niet altijd meer wat je wél zou kunnen doen. Je vergeet te genieten, je successen te vieren en de tijd te nemen om te ontspannen.

“Geluk is niet zozeer een kwestie van geluk hebben, als wel van je evenwicht bewaren in tijden van geluk én van ongeluk, bij winst én bij verlies.”


~ René Diekstra~


Welke beperkingen leg jij jezelf op, omdat je vindt dat je nog van alles moet? Pieker je veel? Merk je spanning of pijn pas laat op? Vind je het moeilijk om keuzes te maken, of om aan te geven wat jij wilt? Loop je jezelf voorbij? Dan is het tijd voor wat aandacht voor jezelf!

Voor jou schrijf ik blogs met het thema 'geluk', gericht op het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Ontwikkel jezelf door je drijfveren, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Betrek daarbij het perspectief van de ander. Maak bewuste keuzes en geef richting aan je eigen carrière en leven.


Een ander niveau van denken (of voelen?)

"Om te komen tot duurzame verandering is een andere manier van denken nodig." Zegt Stephen Covey in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Wat hij daarmee bedoelt, ligt besloten in zijn benadering: van ‘buiten’ naar ‘binnen’. Je neemt de kern van je identiteit als vertrekpunt. Om afspraken na te komen met anderen, moet je eerst de afspraken met jezelf nakomen. Je kunt de schuld van problemen buiten jezelf zoeken, maar daarmee leg je ook elke grip en invloed die je misschien nog had, buiten jezelf.

Andersom kan zeker zo problematisch zijn: als je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, dan trek je te veel van ‘buiten’ naar ‘binnen’. In het eerste geval ben je zelf het slachtoffer en in de tweede situatie leg je extra druk op je schouders, en probeer je iets op te lossen dat niet bij jou ligt. Je maakt de ander afhankelijk van jou.


"We zijn wat we herhaaldelijk doen", stelt Covey. We bewandelen al vele jaren dezelfde paadjes. Jouw gewoontes, gedrag, je eigenschappen worden dagelijks herhaald en aangescherpt zonder dat je het je bewust bent. Bewustwording is dan ook een belangrijke eerste stap.


Hoe gaat die uitspraak ook al weer? "Als je steeds op dezelfde manier het probleem probeert op te lossen, krijg je nooit een andere uitkomst." Ik wil het nog sterker zeggen: als je anders gaat kijken, en de oorsprong van jouw aanpak bewust wordt, dan is er vaak geen probleem meer dat om oplossing vraagt.


In een Zelfonderzoek (ZKM) leg je daarvoor de eerste basis. Door je bewust te worden van je paradigma’s, je overtuigingen, - de regels, de normen en waarden die je meegekregen hebt, en uiteindelijk ook jezelf opgelegd hebt - zo ontstaat de ruimte voor andere keuzes die effectiever zijn.


Geluk van binnenuit!
 

Bronnen: oa. een Schatkist vol geluk, Veel geluk: het grote geluksonderzoek, Positieve psychologie Seligman, Op naar geluk van Ap Dijksterhuis, De logica van geluk van Mo Gawdat , De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey, de CSR-methode, de Zelfkennismethode en andere narratieve methodes.
Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Ontwikkel jezelf door je drijfveren, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Betrek daarbij het perspectief van de ander. Maak bewuste keuzes en geef richting aan je eigen carrière en leven.Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page