top of page

Eerste hulp bij Stress en Burn-out (3)

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Reeks #blogs over #stress en #burnout


In deze reeks blogs ‘Eerste hulp bij stress en Burn-Out klachten’ krijg je informatie en tips voor je herstel of om preventief in te zetten.


Waarom duurt het zo lang?


Chronische stress stapelt zich op en dan treedt er een hersteltekort op dat de werking van je stress-systeem gaat beïnvloeden. Het moet steeds harder werken om de vermoeidheid te compenseren, daarvoor is steeds meer inspanning nodig. De signalen die je normaal op de rem laten trappen worden steeds minder en zo ondermijn je jezelf; je raakt uit balans, werking van het immuunsysteem, het brein communiceert minder goed, je merkt niet meer dat je inteert op je reserves. kortom; de ontregeling van een mooi georganiseerd systeem. Vandaar dat je als je echt burn-out bent een erg lange hersteltijd nodig hebt. Dat wil je voorkomen, zeker omdat daarna een verhoogde kwetsbaarheid van het stress-systeem blijft bestaan!Natuurlijk vinden we dat herstellen en het langdurige toch wel erg lastig! We vinden het vreemd dat we moeite hebben met de meest simpele taken. Dat soort opmerkingen krijg je ook te horen uit je omgeving. Even de was opvouwen is toch niet zwaar? We vinden dat we het allemaal gewoon moeten kunnen. Dat maakt dat we toch regelmatig over onze grenzen blijven gaan. Te laat stoppen met inspanning; dan lukken bepaalde dingen al niet meer, want de concentratie is weg. Een kort lontje, je raakt gefrustreerd en krijgt allerlei lichamelijke klachten. En de leuke dingen die je gepland had, lukken je ook al niet meer. Nog meer frustratie!


Tip! Herken de situaties


  • Wat zijn bij mij de eerste signalen van stress?

  • Wat moet ik dan doen?

  • Wat zijn mijn signalen van ernstige stress?

  • Hoe kan ik mijzelf helpen om die stress te vermijden? 

Bron: CSR-Methode.


Stress en Burn-Out Coaching

Vitaliteit gaat over veel meer dan lichamelijke gezondheid. Het gaat om energie, veerkracht, motivatie en vrijheid. Wil je meer rust en ontspannen in het leven staan? Wil je weer gemotiveerd en met energie nieuwe dingen aanpakken? Meer ‘innerlijke balans’ in je leven? Je kunt pas vooruit als je weet wat je tegenhoudt.Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page