top of page

Crisis als moment van waarheid

Bijgewerkt op: 3 mrt.We zijn allemaal op zoek naar waardering. Positieve waardering geeft eigenwaarde en zelfvertrouwen. Als we die waardering niet krijgen, dus afgewezen worden, dan passen we ons gedrag zo aan dat we die waardering vanuit de omgeving toch krijgen. We zijn dan zo op de ander gericht dat onze zelfwaardering daalt.


Carl Rogers noemde dit incongruentie: Je laat naar buiten iets anders zien dan je van binnen voelt. Dit maakt dat het gaat wringen, verwarring, spanning en innerlijke onrust zijn het gevolg. Wanneer je geen herkenning vindt in de buitenwereld, je aanpast en verstopt, dan raak je het contact met jezelf kwijt.


Je kunt dit een crisis noemen. Het woord crisis heeft een negatieve lading gekregen. Van oorsprong is de term neutraal. Een crisis is een moment van de waarheid. Een moment in jouw leven dat je een kans biedt om een nieuwe verhouding te zoeken tussen jezelf en de ander. Authentieker en gezonder kunnen balanceren. Jouw behoeften ruimte geven, verwachtingen van anderen herkennen in jezelf, en vandaaruit herwaarderen.


De truth will set you free


Maar de waarheid voelt vaak tegenstrijdig, als twijfel en piekeren. Daarin is de crisis als noodsituatie voelbaar. Ik weet het niet! Ik kan niet kiezen. Herkennen van de diverse touwtjes waar aan getrokken wordt, de diverse stemmen in jezelf leren herkennen.


Een conflict dat spanning en stress oproept bij jezelf, in je gevoelsbeleving, zet meteen iets in werking. Het is voor jezelf belangrijk om te weten welke manieren jij toepast om je spanning te verminderen en of je daarmee wel echt jezelf een plezier doet of jezelf juist verliest en nog enkel bezig bent om anderen te ‘pleasen’. We benaderen een crisis in welke vorm bijna altijd eerst vanuit een vorm van ontkenning. Onze eerste neiging om het bestaan van de crisis te ontkrachten. De kop in te drukken door deze weer in te passen in onze oude overtuigingen en aannames…


Je weet dat roken slecht voor je is, dat veroorzaakt stress en jouw manier om het op te lossen is de informatie bagatelliseren of met een voorbeeld komen van die ketting rokende oom die bijna honderd jaar is geworden. Of het is veel erger om veel alcohol te drinken. Herkenbaar in politieke debatten, je fouten niet toegeven, maar inpassen en omvormen zodat ze weer in jouw straatje passen.


Het is wat het is


Zit jij met vragen als; hoe komt het dat ik dingen doe, die ik eigenlijk niet wil of waar ik niet achter sta? Hoe komt het dat ik anderen telkens over mijn grenzen heen laat gaan en waarom blijf ik niet trouw aan mezelf? Hoe komt het dat ik niet kan kiezen? Niet kan stoppen met schadelijk gedrag?


Omarm de worsteling en zie de crisis als kans.


Omarm de tegenstrijdigheden in je. Ze mogen er zijn.


Of zoals Carl Rogers zei, je kunt pas veranderen als je jezelf volledig accepteert.


Radicale acceptatie’ (Marcha M. Linehan en Tara Brach) is niets meer dan de bereidheid om het leven te leven zoals het is, met al zijn voor- en nadelen.


De eerste stap is om de realiteit te erkennen, wat het ook is, en te stoppen ertegen te vechten. Omdat je het meest lijdt door de worsteling op zich. Je verzet je en gaat in de weerstand, de spanning is voelbaar in je hele lichaam. Je wordt boos op jezelf, gefrustreerd en verdrietig… laat het eens los.


Als je je dan niet langer verzet, wordt het gemakkelijker voor je om de situatie weer onder controle te krijgen. Je hebt weer de energie om op een andere manier te kijken, je ziet weer ruimte en mogelijkheden. Het stelt je dus in staat om weer proactief te zijn.


Je bent ook weer in staat om jouw creatieve brein in te zetten om eens nieuwsgierig op onderzoek uit te gaan.


Wat veroorzaakt het conflict? Is daar een rode draad in te herkennen? Waar word ik steeds door geraakt?


Welke waarden staan tegenover elkaar? Kan ik begrip opbrengen voor de verschillende standpunten. Begrijp ik wat daarachter zit, waar het vandaan komt? Wat is het belang?


Mogen ze er beiden van je zijn? En waar wil je nu je energie aan besteden?

Welke haalbare stap ga je daarin zetten?

.......................


En radicale acceptatie is vooral het omarmen wie je bent…

je bent goed zoals je bent…

en dat ook echt geloven.Meer lezen?De innerlijke tegenstrijdigheden en meerstemmigheid in jezelf beter leren kennen?


Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek


 

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Ontwikkel jezelf door je drijfveren, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Betrek daarbij het perspectief van de ander. Maak bewuste keuzes en geef richting aan je eigen carrière en leven.


Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page