top of page

Geluk is een keuze?

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Reeks #blogs over #geluk en #zingeving

Op vrijdag ben ik vrij. Nou ja, 'vrij': ik maak geen afspraken buitenshuis en bereid mij voor op de week die komen gaat. Ik maak afspraken, schrijf rapporten of een blog. Ik werk een workshop verder uit of ik neem een video op. Dat laatste was ik eergisteren van plan. Mijn eerste video over het ‘Geluk van Binnenuit’ en de Challenge die morgen van start gaat. Maar ik voelde me helemaal niet gelukkig. Sterker nog, ik had echt een off-day. De aanloop daarnaartoe was er al in de afgelopen dagen. Er ging aardig wat mis, zoals het verkeerde knopje van de router indrukken omdat je de connectie met de printer wilt herstellen. Had ik per ongeluk alles teruggezet naar fabrieksinstellingen. Router niet meer beveiligd, instellingen om zeep… Kortom: erg veel tijd kwijt om dat allemaal weer terug te zetten, want dat doe je niet elke dag. Ook nog slecht geslapen omdat ik aan het dubben ben over de toekomst van mijn praktijk. Kortom, geen lekkere start van de week. Met zo’n humeur ga je niet even een video opnemen over geluk.

Wat dan?

Nu in ieder geval niet tegen van alles aan gaan zitten hikken. Even verstand op nul en wat huishoudelijke klussen gedaan, vooral ook even buiten aan de slag. Ieder keer dat ik bij toeval weer de Vlaamse gaai tussen de pinda’s zag pikken gaat er een blije golf door mij heen. Één van de twee gaaien, want eigenlijk wisselde ze elkaar met zijn tweeën steeds af. Ik was echt helemaal om toen ik weer eens een nieuwe dwaalgast in de tuin ontwaarde, een fazant. Hoe verzin je het! Deze slechte foto kon ik nog even snel maken, voor hij weer weg was, maar mijn humeur was weer top!

Wat mij gelukkig maakt is dus fysiek bezig zijn, en de natuur, in allerlei vormen en maten, vooral ook de bewoners van klein naar groot. Ik vind het geweldig dat ik na jaren nog steeds op dezelfde vierkante meters een insect kan ontdekken dat ik nog nooit eerder gezien heb. Als het weer wat begint te verbeteren, ik het geluid van de buizerds weer hoor en zelfs de ganzen die mij dan in de ochtend weer wakker tetteren geven mij een goed gevoel. Lente!!!

Als je mijn verhaal zo leest dan is het eigenlijk vrij makkelijk om gelukkig te zijn. Dus waarom zijn we het dan zo vaak niet? Dat is denk ik vooral omdat we het op de verkeerde plaats zoeken. We denken dat het iets is waar we heel hard voor moeten werken of dat het iets is waar we een ander voor nodig hebben. In ieder geval kun je toch onmogelijk gelukkig zijn als er van alles fout gaat op een dag... toch? Blijkbaar is het wel mogelijk! Het is een kwestie van die negatieve gedachten stoppen en dat brein richten op iets positiefs. Wat veroorzaakt het ongelukkig zijn nu eigenlijk? Ik had hele andere plannen dit weekend en die werden door de war gegooid door slecht kijken en één verkeerd knopje.

Ik had bepaalde verwachtingen die niet uitkwamen. Ongelukkige momenten vallen altijd samen met bepaalde verwachtingen die niet uitkomen. Je verwacht dat iemand zich op een bepaalde manier gedraagt, een klus succesvol door jou afgerond gaat worden, dat je dan uiteindelijk na hard werken het geluk voor het oprapen hebt. Als je niet aan jouw eigen hoge lat of aan de verwachtingen van de ander voldoet kun je niet gelukkig zijn. Misschien is het leven sowieso niet wat je er van had verwacht.

Je hebt niet altijd invloed op wat er in je leven gebeurt. Je hebt wel controle over jouw eigen gedachten. Die verwachtingen heb je zelf geschapen. Je bent ook in staat om juist op zo’n moment te kiezen voor geluk! Iets te doen waar je je fijn bij voelt. Daarna kun je ook weer veel beter, vrolijker en gemotiveerder aan die vervelende klus beginnen!

Waar word jij gelukkig van?


Beantwoord deze vraag bij de oefening van dag 1 in de Challenge Geluk van Binnenuit; jouw focus op geluk! Je vindt deze in het abonnement Positieve gezondheid.

 

Bron: De logica van geluk door Mo Gawdat


Persoonlijk leiderschap


Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Ontwikkel jezelf door je drijfveren, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Betrek daarbij het perspectief van de ander. Maak bewuste keuzes en geef richting aan je eigen carrière en leven.Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page