top of page

De strandbal

Blogs over #EQ emotionele competentie

Teleurgesteld, gekwetst en je aangevallen voelen door anderen. Waar mensen met elkaar samenleven, studeren of werken, ontstaan er conflicten. Hoe ga je daarmee om? De één zal meteen actie ondernemen, de ander zoekt steun. Weer een ander zoekt afleiding. Je kunt er ook eindeloos over piekeren of juist accepteren dat je pijn hebt.


We hebben vaak erg onbewuste reacties op pijn, schaamte en schuld. Een mooie metafoor om uit te leggen hoe dat werkt, is die van een strandbal. De eerste reactie is de bal onder water duwen. Je wil dat niemand ziet dat je een probleem hebt. Het zal je een tijdje lukken om de strandbal onder water te duwen, maar het kost je veel kracht en inspanning, want de bal blijft maar druk uitoefenen om aan de oppervlakte te kunnen komen. Uiteindelijk raak je zo uitgeput en voor je het in de gaten hebt floept de strandbal met een flinke sprong naar boven. Zo werken problemen ook. Ze spatten in je gezicht uit elkaar voor je er erg in hebt.


Zelf ben ik wel een verstopper. Ik kan erg teleurgesteld zijn in de wereld en mensen en stop dat diep weg en trek mij terug. Ik ga hard aan het werk om (andere) problemen op te lossen, alleen heb ik ondertussen ter bescherming een klein muurtje gebouwd. Het geeft de illusie dat ik zo veilig ben. Het nadeel is dat ik zo niet echt verbinding aanga. Er bestaat steeds een veilige afstand. Maar er zijn altijd mensen die zich daar niet zoveel van aantrekken en toch over je grenzen heen denderen.


Achter je muurtje verandert er weinig en je moddert wat door tot je door bepaalde ervaringen, soms een echte crisis in de gaten krijgt dat je echt iets mist. Natuurlijk heb ik ook behoefte aan een diepere verbinding met anderen. Ik hou sowieso niet zo van koetjes en kalfjes.


Een ander gevoel gaat overheersen. Een gevoel van eenzaamheid en de behoefte aan echt contact gaat de angst voor teleurstelling en afwijzing overschaduwen. Daarbij helpen de omstandigheden je vaak ook nog een handje. Vanuit mijn interesse en passie, mijn rechtvaardigheidsgevoel en de liefde voor mijn kinderen kwam ik op een pad waar ik allerlei mensen ontmoette waar ik mij echt verbonden mee voelde, een klik mee heb. Weer in beweging zijn en groeien gaven weer een boost aan mijn zelfvertrouwen en zo is het steeds makkelijker om mezelf weer zichtbaarder te maken in de wereld.


In plaats van die bal onder water te duwen wat enorm veel energie kost, kan ik nu met souplesse de bal boven water laten balanceren, er eens langs kijken of weggooien en kan ik mijn kwaliteiten voor iets inzetten waar ik juist energie van krijg! Wat is er wezenlijk verandert? Ik heb door dat ik erg goed in staat ben om mezelf te beschermen en voor mijzelf te zorgen. Dat wist ik wel, maar het in verband brengen met oude patronen, echt voelen dat je niet regeert op het nu, maar vanuit je verleden, je gekwetste kind, dan is het ook nog eens heel logisch dat je al je kwaliteiten en energie daarop hebt ingezet. Zelfkritiek smelt dan ook als sneeuw voor de zon!


Die muur biedt geen bescherming. Je grenzen aangeven wel! Als je snapt wat je tegenhoudt om die grens te trekken en voor jezelf op te komen valt er een last van je af. Wat een vrijheid!


Waarschijnlijk denkt bijna niemand van mij dat ik te weinig voor mijzelf opkom. Een zelfverzekerde, alles zelf regelende, eigenwijze vrouw is wat anderen zien. Die kwetsbare, gevoelige kant lijkt al snel iets dat je moet verstoppen, maar daarmee verstop je ook je behoeften, je diepste wensen en verlangens.


De visie van de ZKM is dat mensen enerzijds streven naar het realiseren van eigen wensen en doelen, dat wat ze Zelf belangrijk vinden (het Z-motief). Anderzijds zoeken mensen naar de verbinding met de Ander of iets Anders (het A-motief).


Beide motieven of drijfveren zijn algemeen menselijk van aard en blijvend. Je bent je er vaak minder bewust van. Ze komen tot uiting in de waarderingen die je geeft aan gebeurtenissen en ervaringen in je leven.


Daarbij is de context, de omgeving waar je je bevindt een belangrijke factor. Je zult sommige gevoelens thuis delen en niet op je werk. Je bent op de ene plek best zelfverzekerd en in een andere situatie toch wel onzeker. Soms kan je wat meenemen vanuit de ene ervaring om je op een moeilijk moment in de andere situatie te ondersteunen.


Kom eens langs voor een gratis kennismakingsgesprek! 

Emotionele Competentie

De waarde van emotionele intelligentie, uitgedrukt in het EQ, is een belangrijke maat voor het succes in je leven. De kern daarvan is 'het bewustzijn, het begrip, de beheersing en de expressie van je emoties. Waar het IQ de pk's vormen voor je leven, is het EQ de rijvaardigheid'; prof. dr. J.J.L. Derksen.


Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page