top of page

Perfectioneer je Perfectionisme (13)

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Reeks #blogs over #Perfectionisme

Bruikbare tips voor perfect leiderschap, met een knipoog, vormen de basis van dit blog...


Als perfecte perfectionist weet je dat je eigen grenzen rekbaar zijn. Je weet ook dat er een moment komt dat je weer op moet gaan laden en hoe langer je daarmee wacht, hoe langer dat herstel dan vaak weer duurt. Maar soms is dat gewoon de moeite waard. 'Iemand die balanceert is niet in evenwicht, die houdt zichzelf in evenwicht!*'


Als perfecte perfectionist weet je dat zelfkritiek je stimuleert en je elke keer weer beter maakt. Je weet ook dat je daarin het beste opbouwend kunt zijn. Ongezonde perfectionisten ranselen zichzelf af als ze een fout maken, gezonde perfectionisten oordelen eerlijk maar mild over zichzelf. Ze steken hun energie liever in de vraag waardoor het fout ging en hoe het volgende keer beter kan. Je weet hoe je feedback kunt ontvangen en geven.


Als perfecte perfectionist weet je hoe zinnig hulp en feedback vragen is. Het is geen teken van zwakte; je laat er juist mee zien dat je leergierig bent en dat je iemand bent die graag samenwerkt. Je weet dat je werk er alleen maar beter van wordt als je het al in een vroeg stadium voorlegt aan iemand wiens oordeel je vertrouwt en de juiste ervaring en kennis heeft. Je kwetsbaar en open opstellen getuigt van moed en vergroot uiteindelijk je zelfvertrouwen! Je weet dat je door vertrouwen in anderen te stellen ook het vertrouwen van anderen kan winnen!


Als perfecte perfectionist weet je dat alles wat je meeneemt een voordeel kan zijn. Goede voorbereiding en planning is dus erg belangrijk. Je weet echter ook dat de twijfel en onzekerheid die je meeneemt de boel aardig kunnen saboteren. Uiteindelijk is die eerste stap toch altijd weer spannend! Zorg dus dat je die ook met enthousiasme en nieuwsgierigheid kunt zetten.


Als perfecte perfectionist weet je dus ook wanneer je moet stoppen. Je staat geregeld stil bij de vraag of je inspanningen nog wel in verhouding zijn tot de opbrengst. Een paar aanbieders of mogelijkheden met elkaar vergelijken levert weer nieuwe informatie op en zal je beslissing verbeteren, maar uiteindelijk neemt bij grotere aantallen het voordeel ervan alleen maar weer af.


Als perfecte perfectionist weet je dat een ander misschien de kwaliteit niet haalt die je zelf wel zou kunnen bereiken. Je weet ook dat je met de tijd die je door delegeren toch gewonnen hebt, belangrijke zaken op je kunt nemen. Je weet ook dat het positief is voor de onderlinge relaties. En zo gaat uiteindelijk de kwaliteit en het functioneren van je collega’s ook weer omhoog.


Als perfecte perfectionist weet je alle voors en tegens perfect in beeld te brengen. Je weet ook dat het je meer oplevert wanneer je hierbij de nadruk legt op wat je voor hebt, in plaats van jezelf te pantseren en vanuit angst te leven of leiding te geven. Je bent daardoor ook in staat om het perspectief van de ander in te nemen en de gevoelens van de ander te begrijpen en kunt dat ook overbrengen.


Als perfecte perfectionist weet je dat orde geen doel op zich is. Een goed georganiseerd archief is goud waard; een archief dat zoveel subcategorieën kent dat gegevens wegbergen een lastige klus wordt, vreet vooral tijd. Vraag jezelf dus af, steeds als je zucht naar orde, netheid en structuur de kop opsteekt, wat de meerwaarde hier is.


Als perfecte perfectionist ken je jouw kwaliteiten en zet die vaardig in en bent trots op je prestaties. Je ziet deze prestaties als onderdeel van je ontwikkeling en groei. Je blijft hierbij trouw aan je eigen waarden en laat je niet verleiden om hierin de mening van anderen de boventoon te laten voeren. De angst om te falen, niet gewaardeerd te worden en de controle te verliezen heb je omgezet in moed, zelfwaardering en de bereidheid om risico's te nemen.


Als perfecte perfectionist weet je dat niemand op alle terreinen kan uitblinken. Het is dus per definitie onmogelijk om ‘overal’ goed in te zijn. Je weet ook dat het goed is om de kwaliteiten van anderen te benutten en zo hun zelfvertrouwen ook weer positief te stimuleren. Als je toch iets probeert waar je niet zo goed in bent en je faalt, dan weet je ook hoe je weer overeind kunt komen om het op een andere manier te proberen.


Als perfecte perfectionist weet je wat de kracht van ‘niet weten’ is. Zonder alles op een rij te hebben kunnen brainstormen en je creativiteit de vrije loop laten, brengt verrassend mooie ideeën en vernieuwing in een organisatie die anders geen ruimte zou krijgen. Tegengas en andere ideeën leiden tot nieuwe wegen en daarvoor heb je anderen nodig.


Als perfecte perfectionist weet je dat jij niet alle ballen in de lucht hoeft te houden. Je weet dat je niet alleen verantwoordelijk bent, maar zorgt ervoor dat iets breed gedragen wordt binnen de organisatie. Om zo voldoende draagkracht en continuïteit te creëren. Leiderschap gaat uiteindelijk om de ander, niet onszelf. Je vindt het belangrijker dát de dingen gebeuren dan dat jij ze zelf doet.


Als perfecte perfectionist weet je dat stress, allerlei oude patronen kan oproepen. Je weet dat de bijna automatische reacties die hierop volgen niet altijd de meest handige zijn. Je weet dat het goed is om juist dan even op de rem te trappen en stil te staan bij wat er in je omgaat, zodat je weer in staat bent om een keuze te maken die wel werkt in die situatie. Je herkent situaties waarin je vast zit in je emoties, je staat in contact met je lichaam dat dan een seintje geeft.


Als perfecte perfectionist weet je dat jouw invullingen en oordelen niet altijd kloppen. Je weet dat die vaak voort komen uit oude patronen en lastige gevoelens. Je weet dat vragen stelen dan een handige manier is om te onderzoeken of jouw idee klopt. Je verspilt je energie niet aan belemmerende gedachten, maar maakt gebruik van feitelijke informatie. Je stelt de juiste vragen!


Als perfecte perfectionist weet je dat als je hart open en vrij is, en we in verbinding staan met onze emoties en begrijpen wat die ons vertellen, er nieuwe werelden voor ons opengaan, met een betere besluitvorming en kritisch denken, en empathie, zelfcompassie en veerkracht. Zo lukt het je om het ego, die innerlijke bedrieger een halt toe te roepen. Het stemmetje dat je vertelt dat het riskant is en zich afvraagt wat anderen ervan zullen denken te temperen. Je weet dat aanpassen niet ons doel is, maar juist het ‘anders’ en excentriek, een beetje vreemd en dus vooral onszelf zijn!


Als perfecte perfectionist beoefen je dankbaarheid en viert mijlpalen en overwinningen. Je stelt grenzen en zoekt werkelijk troost. Je blijft leren en het goede doen. Je draagt bij en neemt risico. Je geeft het voorbeeld van duidelijkheid, vriendelijkheid en hoop. Je weet wat je waard bent en geeft het goede voorbeeld als het gaat om rust nemen, spelen en weer op verhaal komen, en ondersteunt dat ook bij anderen. Je ondersteunt een cultuur van erbij horen, inclusiviteit en diverse perspectieven.


Als perfecte perfectionist draag je geen schild van een paar ton waarvan je denkt dat het je beschermt. Je weet dat je je niet hoeft te bewijzen, dat je niet hoeft te presteren en te pleasen. Je weet dat gezond streven gericht is op jezelf, niet op anderen. Je hebt schaamteveerkracht; je bent in staat jezelf te blijven en komt met meer moed en compassie uit de ervaring naar voren. Je leeft vanuit je eigen waarden, denkt in mogelijkheden en weet dat zelfcompassie cruciaal is.


Je bent perfect zoals je bent!


En boven alles beheers je de 'kunst van zelfreflectie' natuurlijk tot in de perfectie :-)


------------------------------------------------------------------


Meer lezen over perfectionisme?


Dit blog is geïnspireerd door:

Artikel van Anne Pek, Waarom je blij mag zijn met je perfectionisme: hier te lezen

Jeff Szymanski, The perfectionist’s handbook

'Dare to Lead' van Brené Brown

De Mythe van perfectionisme van Bert en Anna van Dijk

Of je kunt eerst hier op deze website verder lezen!


------------------------------------------------------------------

Leg je jezelf vooral beperkingen op omdat je vindt dat je nog van alles moet? Pieker je veel? Merk je spanning of pijn pas laat op? Vind je het moeilijk om keuzes te maken, of lastig om aan te geven wat jij wilt? Loop je jezelf voorbij? Dan is het tijd voor wat aandacht voor jezelf! Voor jou heb ik de gratis cursus 'Geluk van binnenuit' ontwikkeld!

Een maand lang jouw focus op geluk! Langer mag natuurlijk ook :-)

“Geluk is niet zozeer een kwestie van geluk hebben, als wel van je evenwicht bewaren in tijden van geluk én van ongeluk, bij winst én bij verlies.”

~ René Diekstra~
Toch wat meer steun nodig maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek! 

Coachsessie de Perfecte Perfectionist: lees de flyerOnline programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page