top of page

Effectief Leiderschap (3)

Bijgewerkt op: 3 mrt.‘Onafhankelijkheid is een verworvenheid, wederzijdse afhankelijkheid is een keuze, die alleen onafhankelijke mensen kunnen maken.”

~ Stephen R. Covey ~


Het boek van Steven Covey, ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’, behoeft eigenlijk geen introductie meer. De inhoud daarentegen blijft zeer bruikbaar. Stephen R. Covey (1932-2012) heeft er zijn levenswerk van gemaakt om mensen te laten zien, hoe de regie te nemen over het eigen leven. De eerste grote stap die hier gemaakt moet worden, is de stap van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid.


De zeven eigenschappen zijn geen formule die je precies moet volgen voor gegarandeerd succes. Ze vormen een leidraad bij de ontwikkeling. Ze helpen ons bij wat Covey het groeicontinuüm noemt: de constante groei van afhankelijkheid via onafhankelijkheid naar wederzijdse afhankelijkheid.


De ontwikkeling van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid is een proces dat we in ons leven allemaal doormaken wanneer we opgroeien. We worden steeds zelfstandiger in wat we doen. Onafhankelijkheid draait om: ik ben verantwoordelijk; ik kan kiezen.

Opgroeien naar volwassenheid vraagt dat we ons ook weer afhankelijk kunnen én durven opstellen naar onze opvoeding, mensen of omstandigheden.

Wederzijdse afhankelijkheid draait om: wij doen het; wij kunnen samenwerken; als wij onze krachten bundelen, maken we iets beters.

Wat je ook doet, waar je ook bent, je leeft samen met anderen.


De eerste drie eigenschappen van Covey's boek draaien om het verwerven van onafhankelijkheid. Naar binnen gericht: op je eigen waarden en identiteit. Ze stimuleren je zelfvertrouwen en helpen je overwinningen op jezelf te behalen.


1. Wees proactief

2. Begin met het einde in gedachten

3. Belangrijke zaken eerst


De volgende drie eigenschappen gaan over groeien naar wederzijdse afhankelijkheid. Covey noemt dat overwinningen op de omgeving.


4. Denk in win-win

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

6. Synergie


Eigenschap 7 is de eigenschap van vernieuwing. Daarmee versterk je de rest ook weer.

Later is eigenschap 8 toegevoegd: van effectiviteit naar inspiratie. Het ontdekken van je eigen stem en anderen inspireren en stimuleren in hun groei. Het gaat hier om van betekenis zijn en zingeving: passie, talent, behoefte en geweten.


7. Houd de zaag scherp

8. Van effectiviteit naar inspiratieDe volgende blogs over Persoonlijk Leiderschap gaan eerst in op het belang van zelfkennis en paradigma's. Daarna gaan we aan de slag met eigenschap 1.Bronnen: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen R. Covey 1999

De kleine Covey, Jan Kuipers en Ben Tiggelaar

De 8e eigenschap van Stephen R. Covey


 

Persoonlijk leiderschap


Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Ontwikkel jezelf door je drijfveren, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Betrek daarbij het perspectief van de ander. Maak bewuste keuzes en geef richting aan je eigen carrière en leven.Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page