Help, ik moet veranderen


Dit negende blog in de reeks hoogbegaafdheid en werk, waar lopen mijn vaak hoogbegaafde en hoog-sensitieve klanten tegenaan, gaat over hoog-sensitiviteit en moeite met verandering. Ben je hoog-sensitief en heb je moeite met veranderingen? Je bent echt niet de enige! Hoog-sensitieve personen zijn over het algemeen gevoeliger voor onrust en voor alle vragen die veranderingen teweegbrengen. Verhuizen, veranderen van werk of op het werk, een scheiding, een geboorte, een overlijden, hebben meestal grote gevolgen.


Ook de op het eerste gezicht kleine veranderingen van omgeving of van gewoontes kunnen je uit evenwicht brengen. Het idee dat ons gezonde verstand het voor het zeggen heeft, is een groot misverstand: automatische reacties en gevoelens winnen het meestal van weloverwogen acties. Zelfbescherming staat bovenaan! Zelfs al is de dreiging een 'illusie', de gevoelens die erbij horen zijn levensecht! Pas als het tegenhouden van de verandering meer schade aanbrengt en je echt onder de situatie lijdt dan is de noodzaak groot genoeg om de angst vol aan te gaan. Daarvoor is het nog mogelijk om de noodzaak te bagatelliseren of te denken dat het toch niet lukt om te veranderen.

Maar ons leven is steeds onderhevig aan veranderingen! We veranderen van werk, onze relaties veranderen, onze gezondheid is op zijn minst wisselend te noemen. Ben jij dezelfde persoon die je vijf jaar geleden was? Een jaar geleden? Een maand geleden?

"Niets is zo blijvend als verandering,"

Heraclitus


Wie heeft mijn kaas gepikt?

Deze video gaat over veranderingen. Het verhaal gaat over twee muizen en twee mini-mensjes in een doolhof. Pieker is één van de mensjes. Hij ontdekt onderweg veel over zichzelf. In de hoop dat zijn vriend Peins achter hem aankomt schrijft hij zijn levenslessen op de muur.


Uitdaging: De vraag is niet of er iets gaat veranderen, de grote vraag is: hoe ga je met veranderingen om? In wie van de karakters uit de video herken jij jezelf? Vecht je tegen verandering of ga je er juist zeer oplossingsgericht mee om? Zie je de mogelijkheden of beren op de weg?

Angst voor de angst

Angst voor de angst is vaak het grootste probleem. Daarmee bedoel ik, dat we angst en ook andere negatieve gevoelens liever wegdrukken en verstoppen. We zien niet dat we daarmee juist een nieuw probleem veroorzaken. Het probleem zit ‘m niet meer in de situatie, de mogelijke verandering, maar we zijn nu alleen maar bezig om dit gevoel te ontlopen. Dat kost vreselijk veel energie en het vervelende gevoel groeit alleen maar. Uiteindelijk spat het in je gezicht uit elkaar, het is ondertussen een hele verzameling geworden!


Uitdaging: Je hoeft er niet blij mee te zijn, maar laat het gevoel eens toe, richt je aandacht er eens op en doe niets! Bedenk dat verandering bij het leven hoort, de enige belemmering daarvoor ligt nu in jou.


Hoe meer autonomie je brein ervaart, hoe veiliger het zich voelt. Minder autonomie, betekent meer gevaar. Hoe gevaarlijker, hoe meer je fight-flight-freeze reflex wordt geactiveerd. Als die reflex geactiveerd is, dan richt het brein zich op dat gevaar.

Dat moet je nú doen!

Bekijk het eens even lekker!

Als jij niet verandert, niets onderneemt, gebeurt er niets. Jij hebt de controle en er is altijd een keuze. Je kunt zelfs het nare gevoel weer verstoppen! Wat zou je doen als je niet bang was?


Veiligheid vergroten

Kijk hoe je die veiligheid verder kunt vergroten. Een nieuwe baan of werkplek? Vraag of je alvast een keertje mag kijken en kennismaken. Misschien kun je al informatie verzamelen over het team? Wie zijn straks jouw collega's? Stel vragen over die nieuwe cursus! Is er iets dat je kunt voorbereiden? Informatie helpt! De onbekendheid schrikt af. Richt je blik eens op de andere kant, in plaats van piekeren over wat er allemaal mis kan gaan en focus op de problemen, denk je aan de leuke dingen. "Ik krijg een heerlijke plek om te werken met uitdagend werk, interessante collega's en een leuk salaris."


Stretch & grow op een manier die bij jou past!

Ga niet rigoureus over je eigen grenzen, kies datgene dat bij je past en niet voor nog meer stress. Wat bij je past gééft energie, zelfs als het spannend is! Deel iets dat onoverzichtelijk en onmogelijk lijkt op in kleine stappen. Bereid alles goed voor en maak een plan. En vraag eens om hulp! We zetten onszelf ook vaak vast omdat we denken of vinden dat we alles zelf moeten kunnen en doen.


Veranderingen op het werk

Angst voor verandering zie je ook in werksituaties. We doen het al jaren zo, waarom zouden we ons richten op preventie, dan snijden we onszelf toch in de vingers,…Wanneer jij met je creatieve en innovatieve ideeën op weerstand stuit, dan heb je dus te maken met een vergelijkbaar plaatje. Jouw leidinggevende, jouw collega's zijn net zo gevoelig voor het verlies van autonomie en reageren net als jij met weerstand als ze zich niet veilig voelen.


Verlies aan controle

We hebben gezien dat verandering invloed heeft op het gevoel van autonomie. Wat helpt is mensen die geconfronteerd worden met verandering veel ruimte geven voor eigen keuzes en inspraak geven over de aanpak. Ik las pas ook ergens het advies om eerst alle nadelen te benoemen. Dat vond ik ook een mooie tip! Het geeft de ander veel ruimte om alle bedenkingen en twijfels uit te spreken. Als je iemand lang genoeg de tijd geeft dan gaan ze soms vanzelf jouw kant van het verhaal benoemen.