Hoog-sensitief en werk


Hoog-sensitiviteit wat is dat eigenlijk? Schrijfster van het boek ‘Hoog-sensitief” en professor gezondheidspsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Elke van Hoof vertelt bij Gert Late Night dat hoog-sensitieve mensen veel informatie uit de omgeving halen en deze informatie ook dieper verwerken. Ongeveer 15 tot 20% van de mensen zijn hoog-sensitief. Alles komt sterker binnen en ze worden dieper geraakt. Geconfronteerd met uitdagingen reageert het stresssysteem erg snel, en krijg je een reactie van overprikkeling, stress en angst. Er zijn wel specifieke eigenschappen die bij veel hoog-sensitieve mensen voorkomen, zoals een hoge mate van empathie, maar die zijn eerder het gevolg van deze diepgaande verwerking. "Ze bezitten nog andere kenmerken dan Hoog-sensitiviteit”. Elke van Hoof spreekt daarom zelf liever niet van HSP’ers, maar van personen met HSP kenmerken!


Hoogbegaafd en gevoelig? Dit vijfde blog in de reeks hoogbegaafdheid en werk, waar lopen mijn vaak begaafde en sensitieve klanten tegenaan, gaat over hoog-sensitiviteit en het herkennen van jouw eigen unieke talenten.


Hoogbegaafdheid draagt een sterke gevoeligheid in zich. Authenticiteit is gevoeligheid nummer één. Zo kun je loyaliteit en energie opbouwen, maar als een collega of leidinggevende iets anders zegt dan hij denkt, niet eerlijk en open communiceert dan is het vertrouwen meteen weg. Een negatieve sfeer heeft een enorme impact, het kan zelfs zo ver gaan dat je net als ik enthousiast naar een sollicitatiegesprek gaat en alleen al door het gebouw en de directe omgeving afhaakt. Of dat je regelmatig even van je kantoor weggaat en een pauze in afzondering heel erg nodig hebt, wanneer je met veel mensen in één en dezelfde ruimte werkt. Of compleet de omgekeerde situatie: Ik was begin 20 en had een tijdelijke administratieve functie via een uitzendbureau waarbij ik op de gang zat, zonder ramen, donker en alleen. Twee dagen heb ik dat volgehouden. Het is belangrijk om te ontdekken wat jij nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren!


Uitdaging; Hoe sluit ik aan bij anderen, maar blijf ik toch mezelf? Ontdek de voordelen van jouw hoog-sensitiviteit. Erkennen en herkennen van je eigen unieke talenten en deze inzetten in je leven is belangrijk om niet in de stress en overprikkeling te raken.

In een onderzoek van de KU Leuven in samenwerking met anderen werd ontdekt dat hoog-sensitiviteit over het algemeen samengaat met meer creativiteit en hulpgedrag op het werk. Opvallender was dat bij hoge werkdruk, weinig steun van de leidinggevende of in situaties van veel emotionele eisen dat weer verdween en HSP’ers zelfs slechter gingen presteren dan hun niet-HSP collega’s. Dat betekent dat wanneer een bedrijf en zijn hoog-sensitieve werknemer goed op elkaar zijn ingespeeld, beide voordeel kunnen halen uit de diepgaande verwerking van informatie. Als dit niet het geval is dan fungeren mensen met HSP als kanaries in de kolenmijn. Personen met HSP sneuvelen als eersten in een negatieve werkcontext.


Misschien wel de belangrijkste les uit het boek van Elke van Hoof is: het maakt alle verschil of je als hoog-sensitief persoon met je eigenschap hebt leren omgaan of niet. Degene die de overprikkeling kunnen hanteren, zien het als voordeel. Degene die daar niet mee om hebben leren gaan, voelen het als een last. Ze zijn gevoeliger voor stress gerelateerde problemen. Ervaren veel hinder van een negatieve werkomgeving, het gevoel dat mensen onrechtvaardig zijn, onderhuidse negativiteit, maar ook de open werkplekken. HSP’ers die wel hebben leren omgaan met hun talent, bewegen zich aanzienlijk prettiger door het leven. Het is daarom belangrijk de valkuilen en kwaliteiten van je eigenschap te leren begrijpen.


Uitdaging: Als je alleen kijkt naar wat minder goed loopt, steeds jouw valkuilen en problemen en negatieve ervaringen onder de loep neemt, voed je het emotionele brein. Hierdoor kun je sneller overprikkeld raken met alle negatieve gevolgen op lichamelijk vlak en rationeel denken van dien. Zo wordt het wel erg moeilijk om voor de oplossingsgerichte benadering te gaan. Positieve psychologie kan voor jou een belangrijke hulpbron zijn! Richt je eens op jouw successen, voel je tevredenheid en onderzoek hierbij eens welke kenmerken van jouw hoog-sensitiviteit je hierbij hebben geholpen. Vergoot zo jouw veerkracht!


Je kunt ook meedoen met de gratis cursus Geluk van Binnenuit of de Workshop; Positief Sensitief! Natuurlijk kun je ook kiezen voor individueel zelfonderzoek met of zonder coach.

Zelfcoaching? Koop het boek van Elke van Hoof, eerste hulp bij hoog-sensitiviteit

Coaching in dialoog? Kijk eens bij het aanbod en ZelfKennisMethode


Meer lezen? Kies voor de Blogs in de categorie Hoog-sensitiviteit


Het onderwerp hoog-sensitiviteit belicht ik in een volgende blog graag nogmaals, maar dan vanuit de overexcitabilities (OE’s)