top of page

Faalangst #1 (11)

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Als baby maak je, je niet druk wanneer je twintig keer op je kont valt, je wilt leren lopen. Bijna iedere ouder heeft wel een foto van zijn kind met de armen trots in de lucht! Het ultieme moment, ik kan lopen! Dat is wat je bent kwijtgeraakt als onderpresteerder. Dat trotse, heerlijke gevoel, die overwinning!


Falen is leren!


Juist op de groeirand, daar waar je iets nieuws tegenkomt, maar je wel de capaciteiten voor hebt, leer je iets! Leren is geen weten. Leren is niet alles meteen kunnen. Leren is oefenen, groeien en beter worden. De eerste stap die je als onderpresteerder kunt zetten om weer te leren lopen is eerlijkheid en openheid. Wees eerlijk tegen jezelf. Dit voelt niet goed! Hou jezelf niet voor de gek. Het leven bestaat uit ups en downs. Je leert je eigen kracht pas echt kennen in moeilijke tijden, in overwinningen, als je, je ergens vol voor hebt ingezet en uit het dal gekropen bent. Het onderweg zijn geeft voldoening. Je bent gemaakt voor beweging. Niet iets met een prestatie als ultiem doel. Want wat als je dat dan bereikt? Geluk is geen eindstation, maar een manier van reizen.


Leer jezelf kennen!


Krijg meer inzicht in je triggers en de kwaliteiten die je in de strijd gooit en soms valkuilen worden. Je allergieën die je iets leren over een behoefte bij jezelf en de uitdaging om dat toe te geven en meer toe te laten in je eigen leven. Vanuit dit inzicht krijg je een steeds duidelijkere visie van wie je wilt zijn en wat belangrijk voor je is. Je krijgt de energie om die visie ook vorm te kunnen geven nu je niet al je aandacht richt op het verstoppen of knokken. Inzicht in: Gevoelens, innerlijke conflicten en ervaringen: overtuiging over jezelf en de invloed op je zelfbeeld. Vergelijk jezelf met jezelf, niet met anderen. Het is jouw leven, jouw tempo, jouw pad. Ontdek wat je energie geeft en wat je energie kost. Ken je talenten en kwaliteiten, die geven motivatie. Gebruik die motivatie om de eerste stap te zetten.


Zoek steun!


Mensen waar je, je echt verbonden mee voelt. Die niet al een oordeel klaar hebben, maar je willen leren kennen. Waar je, je in herkent en die jou erkennen! Moeilijke dingen aanpakken lukt niet in een omgeving waar je niet past, die knelt, je belemmert of beangstigt. Zoek mensen op die iets hebben dat jij op dit moment mist. Mensen die hun leergierigheid nog hebben of teruggevonden hebben. Die vergelijkbare ervaringen hebben en je begrijpen. Zoek praktische hulp bij: Het sturen van je denken, het omgaan met lichamelijke effecten en sociale situaties. Metacognitieve, probleemoplossende vaardigheden. Ook al denk je dat je alles zelf moet kunnen, dat is de angst die praat. Zoek iemand die je vertrouwt en waarbij je eerlijk en open kunt zijn!


Dezelfde tips gelden ook voor hoog-gevoelige kinderen. Hier hoeft geen sprake te zijn van faalangst of onderpresteren. Daar ligt de angst voor het onbekende, stemmingen, emoties van anderen, voor drukte, prikkels of de ellende van de wereld op de loer.

Gevoelige denkers zijn vaak minder gebaat bij een cognitieve aanpak. Nog meer gedachten! Daarbij gaan de gedachten vaak zo diep dat ze alleen maar voor meer chaos en onzekerheid zorgen. Zelfkennis en inzicht in gevoelens en de positieve kanten en daarnaast ontspanningsoefeningen en experimenteren met manieren om jezelf af te sluiten, zijn hier ook een goede aanpak.


Motivatie, onze motieven hebben alles met gevoelens te maken!
 

Coachsessie de Perfecte Perfectionist: lees de flyer


Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page