Trots als maatstafTrots als maatstaf voor gezond perfectionisme

Wie geen complimenten kan ontvangen, ziet zichzelf niet als een volwaardig mens. En wie zichzelf niet als een volwaardig mens ziet, gaat zijn onzekerheid daarover compenseren door steeds maar beter te willen zijn. En bovendien: waarom zou je trots zijn op een eigenschap die je van nature hebt meegekregen, en die voor jezelf zo vanzelfsprekend is? Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Zo worden we in onze cultuur opgevoed.

We krijgen al van jongs af aan te horen dat je niet moet opscheppen, bescheidenheid je siert en je liefdevol wegcijferen voor een ander je siert en je vooral je hoofd niet boven het maaiveld uit moet steken. Trots zijn we vooral plaatsvervangend als een Nederlandse sporter een medaille haalt, want dan mag het! Iets waar je geen moeite voor hoeft te doen is dus sowieso een reden om een compliment af te wijzen met: dat stelt toch niets voor…

Een reden waarom veel hoogbegaafden die vaak op veel verschillende vlakken dingen snel onder de knie hebben, zichzelf steeds lopen te verontschuldigen en hun prestaties bagatelliseren. Nee, bijzonder is het niet. Echt niet iets om trots op te zijn!

Daarnaast speelt er vaak nog een flinke dosis zelfkritiek mee. Daar was ik zelf jarenlang erg bedreven in. Ik had zelf mijn eigen prestaties al zo ver neergesabeld dat eventuele kritiek van een ander mij niet meer kon raken. Er zijn altijd wel redenen waarmee je jezelf naar beneden kunt halen, maar er zijn er niet zoveel waaraan je jezelf op kunt trekken. De angst voor schaamte, de angst om te stralen gaat de overhand krijgen. Wat zullen ze wel niet denken!

Ondernemerschap

Het ondernemerschap is dan één en al uit je comfort-zone stappen. Angst voor zichtbaarheid is namelijk één van de meest voorkomende angsten onder ondernemers. Zonder die zichtbaarheid kom je er niet, dus vraagt het van je dat je steeds even over die rand schuurt. Je leert het ongemak zo steeds een beetje makkelijker dragen of je geeft op. Meer smaken zijn er niet.

Dat vraagt dus nogal wat, je loopt veel risico op afwijzing. Dat gaat dan ook alleen lukken als je het écht wilt, authentiek en vanuit een écht verlangen iets bij wilt dragen. Vanuit zingeving…. autonoom in verbinding met een doel, met de ander…


Zingeving

Verhalen vertellen hoort bij een zinvol leven. De gebeurtenissen in je leven vertellen geeft duidelijkheid. Het helpt je begrijpen hoe jij geworden bent wie je bent. Maar we realiseren ons niet altijd dat wij ons eigen verhaal schrijven en dat we het ook anders kunnen verwoorden. Je leven is niet zomaar een lijst met gebeurtenissen. Je kunt je verhaal aanpassen, interpreteren en opnieuw vertellen, zelfs als de feiten je beperken. Zingeving is het zoeken naar de waarde, de betekenis en de bedoeling van jouw werk. Waarom doe ik wat ik doe! Een doel hebben is motiverend en beslissingen nemen wordt makkelijker.

Jouw verhaal, de zingeving van jouw bedrijf is belangrijk om jouw richting en visie te bepalen. En natuurlijk voor jouw website en op social media. Tijdens een interview stimuleer ik jou met mijn vragen om jouw motieven en drijfveren zichtbaar te maken en op papier te krijgen. Zo krijg je zelf een duidelijker beeld van wat voor jou van betekenis is en zo kan je dat ook beter overbrengen aan jouw klanten. Zingeving vormt het duurzame hart van jouw onderneming, een drijfveer die motiveert en stimuleert.

Interesse?

Neem contact op!

#zingeving #ondernemen #perfectionisme