top of page

Dwarse Denkers

Bijgewerkt op: 3 mrt.


Een sterk gevoel voor rechtvaardigheid heeft enerzijds te maken met het belangrijk vinden dat gemaakte afspraken en beloftes nagekomen worden. Wanneer afspraken met een manager op losse schroeven staan, omdat je opeens met een andere leidinggevende te maken krijgt, kan dat voor iemand met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid een reden zijn om een andere baan te gaan zoeken. Regels zijn regels, afspraken zijn afspraken, en daarvan afwijken is niet eerlijk.


Anderzijds is het rechtvaardigheidsgevoel vaak een uiting van idealisme en heeft het invloed op hoe je naar de wereld kijkt. Je voelt je meer dan gemiddeld begaan met onrecht en rampen. Het kan een reden zijn om kranten, nieuws en social media te mijden, maar het kan ook juist een stimulans zijn om je in te gaan zetten voor een goed doel. Je ziet hier ook een duidelijke link met hoogsensitiviteit.


Mensen met een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben vaak;

  • een hekel aan oneerlijkheid, onrecht(vaardigheid), situaties waarbij met twee maten wordt gemeten;

  • een sterk hulpvaardigheidsgevoel of reddersgevoel bij mensen die zich in een moeilijke situatie bevinden;

  • de neiging om het op te nemen voor een ander en in de bres te springen wanneer de ander in nood komt;

  • een hekel aan diplomatieke spelletjes, verborgen agenda’s en roddels.


Mensen met een sterk rechtvaardigheidsgevoel staan ergens voor en komen voor hun mening en overtuigingen uit. Helaas gaat de zorg voor de ander ook vaak ten koste van jezelf. Je kunt onmogelijk de lasten van de hele wereld dragen. Wanneer je sterk vanuit je emotie reageert bereik je vaak maar weinig. Je jaagt mensen tegen je in het harnas. Je hebt soms last van de gevolgen van je te sterke vasthoudendheid. Wat je eigenlijk wilde bereiken gaat zo aan je neus voorbij. Het kan zijn dat je op anderen erg stellig of zwart-wit overkomt en zo nog weinig ruimte openlaat voor anderen en hun mening.


Rechtvaardigheid is een overtuiging. Vanuit overtuiging handelen is op zich geen probleem. De valkuil ontstaat wanneer rechtvaardigheid dé waarheid wordt. Voor de leeuw die jaagt op de zebra is het wellicht rechtvaardig wanneer hij deze uiteindelijk vangt omdat hij recht heeft op voedsel. De beleving van de zebra zal een heel andere zijn. De positie van de ander innemen kan sterk relativeren. Een positie waarin je jezelf niet onder- of overschat. Wanneer je je gedrevenheid en gevoelens meer onder controle hebt, kun je meer voor jezelf, maar ook voor de ander bereiken. Er is immers een verschil tussen een idee hebben over wat wel en niet deugt en de manier waarop je daar mee omgaat.


Is jouw rechtvaardigheidsgevoel iets om trots op te zijn of laat het een spoor van vernielingen achter zich?


Wat is voor jou eigenlijk onrecht en rechtvaardigheid? Kun je met jouw idealisme en rechtvaardigheidsgevoel in verbinding blijven met de ander? Vanuit gelijkwaardigheid en in wisselwerking met elkaar dingen verbeteren? Of wordt het al snel een conflict?


Ben je aan het zoeken hoe je het beste tot je recht komt in een organisatie met deze kwaliteiten? Kom je regelmatig in een conflictsituatie terecht? Ben je aan het zoeken hoe je anderen mee kunt nemen in jouw ideeën?


Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!

 

Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page