top of page

Introvert, de stille kracht

In de twintiger jaren van de vorige eeuw was Carl Gustav Jung (een Zwitsers psychiater en psycholoog) bezig met zijn theorie van psychologische typen en maakte hij de relatie tussen het individu en zijn omgeving tot een van de kenmerkende factoren. Hij onderscheidde: ‘Extraversie’, naar buiten gekeerd, en ‘Introversie’, naar binnen gekeerd. Een Extravert is primair bezig met de wereld van mensen en activiteiten om hem heen. Een Introvert leeft vooral in zijn innerlijke wereld van ideeën en concepten, gedachten en gevoelens. Een andere beschrijving van extraversie en introversie is als volgt: Een Extravert krijgt energie van gezelschap. Een Introvert krijgt energie van alleen zijn.


Jung zegt ook dat natuurlijk niemand helemaal introvert of extravert is. Er is sprake van een breed spectrum, een extravert mens kan dus ook af en toe introverte trekjes vertonen en andersom. Sommige mensen zitten in het midden, die noemen we ambivert. Je persoonlijkheid is natuurlijk geen vast gegeven. Er is ruimte om te veranderen en je te ontwikkelen, maar wanneer je weet dat je compleet uitgeput raakt van een rockconcert, dan heeft dat meer te maken met een aangeboren aanleg en gevoeligheid. Het is fijn om te weten in welke situaties je meer op je gemak en jezelf bent, zo kan je de keuzes maken die voor jou werken. Je kunt je op activiteiten richten die je een positief gevoel geven en hebt dan nog de kracht en energie om buiten je comfortzone te treden wanneer het de moeite waard is.


Susan Cain legt dit mooi uit in het filmpje: "The power of introverts"

(met NL ondertiteling)


Misverstanden:

 • Introverten houden niet van praten

 • Introverten zijn verlegen

 • Introverten houden niet van samenwerken

 • Introverten houden niet van aandacht

 • Introverten zijn zwaar op de hand

 • Introverten zijn saai

 • Introverten zijn niet competent

 • Introverten kunnen extravert worden, als ze maar genoeg hun best doen

 • Introverten zijn sociaal niet vaardig


De positieve kanten van introvert zijn:

 • Je bent een goede luisteraar.

 • Je denkt en handelt onafhankelijk.

 • Je bent creatief.

 • Je denkt eerst voordat je doet.

 • Je bent bedachtzaam.

 • Je bent een goede observeerder.

 • Je krijgt energie door dingen alleen te doen, zoals lezen, denken.

 • Je wilt graag contact, maar je hebt ook tijd alleen nodig.

 • Je wilt graag interessante, diepgaande gesprekken.

 • Je gaat niet snel nieuw situaties aan, omdat je eerst wilt nadenken.

 • Je wilt onafhankelijk zijn van anderen

 • Je bepaalt je eigen beloningen voor zaken die je goed hebt gedaan.

 • Je beslist graag zelf hoe zaken aan te pakken.

 • Je gaat graag je eigen weg.

 • Je maakt je niet druk om je populariteit.


“Alle introverte mensen zijn perfectionisten. Alle hoogbegaafden zijn perfectionistisch in iets (gewoonlijk niet in het opruimen van hun kamer). De hoogbegaafde introvert is een perfectionist in het kwadraat.”

(Linda Silverman)


De meerderheid van de hoogbegaafden is introvert.* Introverte kinderen hebben hulp nodig om ruimte te creëren om weer op te laden. Laat ze kennismaken met de termen introvert en extravert en dat beide normaal zijn. Veel introverten voelen de druk van de maatschappij waarin extravert gedrag beloond wordt. Dat begint al op school, je mond opendoen, voor de klas iets vertellen, actieve deelname aan de les. Het geeft zelfvertrouwen als je begrijpt hoe je in elkaar zit en waar je behoefte aan hebt.


Het boek “Stille Kracht” van Susan Cain is een aanrader. Het is geschreven voor jongeren en gaat in op de geheime voordelen van introvert zijn en geeft veel tips voor op school, vriendschappen, hobby's en thuis. Voor ouders en docenten is het ook de moeite waard en niet alleen door de tips aan het eind van het boek.


 

Reactie van Elaine N. Aron: Susan Cain's Quiet: The Power of Introverts in a World that Can't Stop Talking, is actually more about HSPs than social introverts. If someone asks you about the article, say "Oh yes, she calls it introversion but what she's actually describing is high sensitivity, which has been well researched." You could add something like, "She didn't realize that 30% of the people she's talking about are just like her introverts except socially they are outgoing." lees je hier verder


* Several studies exist to support our assumption that introverts are smarter. A study by “The Gifted Development Center” found that around 60% of gifted children are introverted (compared with 30-50% of the population) and that the same is true of 75% of highly gifted children. Lees hier verder

 


Hoog-sensitief en werk


Het maakt alle verschil of je als hoog-sensitief persoon met je eigenschap hebt leren omgaan of niet. Degene die de overprikkeling kunnen hanteren, zien het als voordeel. Degene die daar niet mee om hebben leren gaan, voelen het als een last. Het is daarom belangrijk de valkuilen en kwaliteiten van je eigenschap te leren begrijpen. Erkennen en herkennen van je eigen unieke talenten en deze inzetten in je leven is belangrijk voor jouw werkgeluk. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. ​ “Ik wil mijn veerkracht vergroten door meer acceptatie, en niet alle verantwoordelijkheden naar mezelf toe te trekken. Leren delegeren.


Lidmaatschap


Als lid van mijn website heb je direct toegang tot Tools & Tips die je helpen bij je herstel of de preventie van een burn-out. Tips en oefeningen die je ontwikkeling stimuleren op het gebied van o.a.; zelfkennis, persoonlijk leiderschapsontwikkeling, zingeving, positieve gezondheid en emotionele competenties. De informatie wordt regelmatig aangevuld. Meld je snel aan en ontvang meteen ook een mail als er een nieuw blog verschijnt.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page