top of page
Foto van schrijverAdrienne Schimmel

Explosief hoogsensitief

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Schrijfster van het boek ‘Hoogsensitief' en professor Gezondheidspsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Elke van Hoof vertelt bij Gert Late Night dat hoogsensitieve mensen veel informatie uit de omgeving halen en deze informatie ook dieper verwerken. Ongeveer 15 tot 20% van de mensen zijn hoogsensitief. Alles komt sterker binnen en ze worden dieper geraakt. Geconfronteerd met uitdagingen reageert het stresssysteem erg snel, en krijg je een reactie van overprikkeling, stress en angst. Er zijn wel specifieke eigenschappen die bij veel hoogsensitieve mensen voorkomen, zoals een hoge mate van empathie, maar die zijn eerder het gevolg van deze diepgaande verwerking. "Ze bezitten nog andere kenmerken dan hoogsensitiviteit”. Elke van Hoof spreekt daarom zelf liever niet van HSP’ers, maar van personen met HSP-kenmerken.


Misschien wel de belangrijkste les uit haar boek is: het maakt alle verschil of je als hoogsensitief persoon met je eigenschap hebt leren omgaan of niet. Degene die de overprikkeling kunnen hanteren zien het als voordeel. Degene die daar niet mee om hebben leren gaan voelen het als een last. Ze zijn gevoeliger voor stress-gerelateerde problemen. Ze ervaren veel hinder van een negatieve werkomgeving, het gevoel dat mensen onrechtvaardig zijn, onderhuidse negativiteit, maar ook de open werkplekken. HSP’ers die wel hebben leren omgaan met hun talent, bewegen zich aanzienlijk prettiger door het leven. Het is daarom belangrijk de valkuilen en kwaliteiten van je eigenschap te leren begrijpen.


Hoogsensitieve Kinderen

Je ziet bij kinderen dat ze vaak al jong met de dood bezig zijn. Maar bijvoorbeeld ook dat ze ineens enorm kunnen ontploffen. Er is dan even niets meer mogelijk. Interessant dat Elke juist dit benoemt. Precies dat explosiegevaar is vaak erg lastig voor ouders en leerkrachten. Volwassenen hebben toch snel de neiging om er meteen bovenop te zitten, te reageren en te willen praten. Zoals mijn zoon over de basisschool zegt: “Elke keer in een nieuwe groep moest ik weer aan de leerkracht uitleggen dat ze me dan met rust moesten laten, maar tegen de tijd dat ze dit begrepen, ging ik weer naar de volgende groep.”


Het werkt niet! De emoties lopen zo alleen maar hoger op, omdat het kind geen ruimte krijgt en zich niet begrepen voelt. Oplossingen aanreiken, blijven vragen wat er aan de hand is, zelf boos worden, bagatelliseren, “zo erg was het toch niet?” of “doe eens normaal!”. Het voelt voor een kind allemaal als afwijzing. Dit mag ik niet doen. Dit mag ik niet voelen. Zo mag ik niet zijn. Op die manier leert een kind zijn talent als iets negatiefs te beschouwen en te verstoppen. En dat terwijl het juist zo belangrijk is om deze eigenschap te leren begrijpen.


Wat kun je als volwassene dan wel doen? Accepteren, zien en benoemen en zelf rustig blijven. Zorg dat je er gewoon bént! Luister en toon begrip. Pas als een kind weer gekalmeerd is kun je onderzoeken en bespreken wat er nu precies gebeurd is. Als je hoogsensitieve kinderen op momenten van conflict even met rust laat, kalmeren ze veel sneller. Ook hebben kinderen met HSP een kader nodig. Ze willen weten waarom men iets van hen verwacht, en ze willen inspraak. Door hen structuur te bieden en hen in het overleg te betrekken, kun je veel problemen omzeilen, volgens Van Hoof.


Op deze manier kan je kind nú, maar ook later in zijn leven, hoogsensitiviteit blijven zien als talent. Volgens Van Hoof is het voordeel van de eigenschap dat mensen met HSP met eenzelfde hoeveelheid informatie veel meer kunnen doen. Afhankelijk van hun intelligentie zien ze sneller patronen. Ze zijn dikwijls creatiever, en ze zijn in staat om meer non-verbale signalen op te pikken.


Leestips:


Het blog: Je eigen vingerafdruk leren kennen.

Janneke van Olphen schreef meerdere boeken over hoogsensitieve kinderen.


Bronnen:

Boek: Hoogsensitief van Elke van Hoof, Uitgever: Lannoo Campus




 

Hoogsensitief en werk


Het maakt alle verschil of je als hoogsensitief persoon met je eigenschap hebt leren omgaan of niet. Degene die de overprikkeling kunnen hanteren, zien het als voordeel. Degene die daar niet mee om hebben leren gaan, voelen het als een last. Het is daarom belangrijk de valkuilen en kwaliteiten van je eigenschap te leren begrijpen. Erkennen en herkennen van je eigen unieke talenten en deze inzetten in je leven is belangrijk voor jouw werkgeluk. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. “Ik wil mijn veerkracht vergroten door meer acceptatie, en niet alle verantwoordelijkheden naar mezelf toe te trekken. Leren delegeren.



Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page