top of page

Mindfulness als vergrootglas

Bijgewerkt op: 3 mrt.

Blogs over #EQ emotionele competentie

Mindfulness staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Steeds vaker wordt het gekoppeld aan positief denken en loslaten. Een vorm van Mindfulness die gericht is op ontspanning. Als je boos, gefrustreerd en gestrest bent dan is dat niet mindful en dus foute boel.


Mindful zijn is niets anders dan bewust zijn. Je bewust zijn van het moment. Juist zonder oordeel. Het gaat in die zin wel om acceptatie en loslaten, dat je kunt laten 'zijn' wat er op dat moment is. Dat je bewust luistert naar je gedachten, de signalen van je lichaam. Dat je gevoelens zowel positief als negatief onder een vergrootglas durft te leggen. Je bent aan het observeren. Je kunt pijn voelen in je lichaam. Irritatie, verveling, stress of vermoeidheid.


Aandacht voor jezelf dus. Het bewust stilstaan in de hectiek van de dag waarin je steeds aan het rennen bent en niet toekomt aan jezelf. Pas als je stilstaat en je lichaam begint te ontspannen merk je dat je gespannen was. Pas als je de irritatie voelt kun je, je bewust zijn van de trigger en het gevoel ook weer loslaten. Mindfulness hoeft niet de vorm van meditatie of yoga aan te nemen. Het gaat om ruimte nemen waarin je bewust met jezelf bezig bent.


Ik nodig je uit om even te stoppen en stil te staan.


Even een moment van aandacht voor jezelf.

 

Oefening


We krijgen allemaal bepaalde boodschappen mee. Doe niet zo moeilijk, niet zo serieus, niet zo druk, het hoeft niet perfect, schiet eens op.. Denk eens terug aan een zin die je vaak te horen kreeg als kind en misschien ook nu nog vaak te horen krijgt. Je voelt het als verwijt, het heeft iets dat je triggert.

Je bent ook altijd zo...

Je neemt het ook altijd....

Doe nu eens...

Waarom moet je....


Die zin die heb je vaak te horen gekregen. Er zit een oordeel in en een eis of verwachting dit te veranderen. Het is lastig voor anderen. Wat voel je? Wat doet het met je?


Ga nu eens na welke positieve kanten, waarden of eigenschappen er aan deze zin zitten.


Voorbeeld

Zin: Doe eens niet zo druk, je bent altijd zo gehaast.

Positief: Enthousiasme, gedreven, energie, eigenheid ....


Je kunt je laten inspireren door deze waarden van het Virtues project


Welke 'virtues' zou je er nog bij kiezen? Welke zou je willen hebben? Welke kun je gebruiken?


Is er iets veranderd in je gevoelens?

 

Zin in meer mindful zelfonderzoek?


Er zijn natuurlijk eindeloos veel materialen en video's die je kunnen helpen. Ik wil er eentje uitlichten die gaat over concentratie, multitasking en afleiding. En de voordelen van mindfulness op onrust en je aandacht richten. Met mindfulness oefen je automatisch je concentratie.


Meditation & Attention van Daniel Goleman, je vind de video hier.Talenteer Jezelf!


 

Online programma's

Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page