top of page

Zelfcompassie

Bijgewerkt op: 3 mrt.


Mijn zoon kan zichzelf echt letterlijk voor zijn kop slaan als iets niet gaat zoals hij wil of hij vindt dat het zou moeten gaan. Ik heb het er moeilijk mee, wanneer hij zo hard over zichzelf oordeelt, zichzelf een domme, onhandige @#*X*! noemt. Het doet mij echt pijn wanneer hij zichzelf zo onderuit haalt. Maar als ik eens goed naar mezelf kijk, dan geef ik mezelf ook regelmatig op mijn lazer. Ben ik net zo veeleisend en onaardig naar mezelf?! Ik heb zelfs heel wat minder compassie naar mezelf dan ik op die momenten wel naar mijn zoon heb. Dan zeg ik niet vriendelijk dat ik wel wat aardiger tegen mezelf mag zijn.


Wanneer je hoogsensitief bent dan oordeel je vaak erg hard over jezelf. Je schaamt je sneller. Je hebt hoge eisen en verwachtingen van jezelf. Dat komt omdat je als kind al zo sterk voelde wat anderen van je verwachtten en daar zo graag aan wilde voldoen om de lieve vrede en harmonie te bewaren. We zijn van jongs af aan bijzonder gemotiveerd om te voldoen aan alle voorwaarden waardoor we gevoel van afwijzing kunnen voorkomen. De strategieën om te voldoen aan die voorwaarden, waarvoor we onze allerbeste kwaliteiten inzetten, vormen een beschermlaag om het gevoel niet te voldoen, niet goed genoeg te zijn.


Deze laag bevat alle voorwaarden die kinderen in de loop der jaren van hun ouders en andere volwassenen leren: als ik maar braaf ben, goed luister, mijn best doe, geen lawaai maak, lief ben voor mijn broertje, goede cijfers haal op school, mijn voeten veeg, mijn kamer opruim, niet rook, niet brutaal ben, meehelp in huis, me beheers, dingen zelf op kan lossen, kortom als ik aan die voorwaarden voldoe word ik aanvaard (lees: niet afgewezen) en mag ik me goed voelen, heb ik recht van bestaan. We hebben allerlei basisregels over wat we moeten en niet mogen. Zodra we één of meer van die regels overtreden of het zelfs maar overwegen, komt de innerlijke criticus ons dreigend waarschuwen. Gevaar!!!


We hebben in dit blog kunnen lezen dat die interne criticus eigenlijk vooral onze steun en goede zorgen nodig heeft.


Compassie voor jezelf is niet echt anders dan compassie voor anderen. Als je niet in de gaten hebt dat iemand het moeilijk heeft, kun je geen compassie voelen. Ten tweede betekent compassie dat je zelf geraakt wordt door het leed van iemand anders; je hart reageert op diens pijn. Als dat gebeurt voel je warmte, zorgzaamheid, en de behoefte om de ander op één of andere manier te helpen of te steunen. Compassie betekent ook dat je begrip en vriendelijkheid biedt aan anderen als ze fouten maken of tegenslag ondervinden, in plaats van hen te veroordelen. Als je compassie voor iemand voelt is er het besef dat het jou óók kan overkomen.


Wanneer we het gevoel hebben dat we falen, tekort schieten en ons kwetsbaar voelen dan is juist vaak het eerste wat we proberen dat akelige gevoel wegstoppen. We wapenen ons tegen kwetsbaarheid. We trekken ons harnas aan en verstoppen ons achter ons schild. Wij zijn de enige in de hele wereld die zo ....., dom en onhandig bezig zijn. Als je het probeert te onderdrukken en negeren kun je er ook geen liefdevolle aandacht aan geven.


Zelfcompassie bestaat uit drie stappen:


”Self-kindness”: Het waarnemen van de negatieve gevoelens. Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt of wanneer je faalt of je tekort voelt schieten, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek. “Dit is iets waar ik het moeilijk mee heb. Hoe kan ik op dit moeilijke moment mezelf het beste troosten en voor mezelf zorgen?”


”Common humanity”: Het erkennen van je gevoelens en je menselijkheid. Pijn en frustratie in combinatie met het gevoel van schaamte dat je tekort schiet brengt een hardnekkig gevoel van isolement met zich mee. Alsof je de enige bent die het moeilijk heeft of die fouten maakt. Zelfcompassie betekent de erkenning dat pijn en falen een deel zijn van de mens, iets dat we allemaal delen.


”Mindfulness”: Zelfcompassie, zonder oordeel en met mededogen naar jezelf kijken wanneer je het moeilijk hebt, wanneer je faalt of wanneer iets je niet bevalt aan jezelf. ‘Mindfulness’ is een niet-oordelende, beschouwende bewustzijnstoestand, waarin je je eigen gedachten en gevoelens bekijkt zoals ze zijn, zonder ze te onderdrukken of te veranderen. Als je je pijn negeert, kun je geen compassie voelen.


Periodes van spanning en kwetsbaarheid zijn dé momenten van de innerlijke criticus. Laat je niet ontmoedigen als die weer in zijn oude streken vervalt. Dit zijn juist de momenten om in contact te komen en je criticus steeds beter te leren kennen en tegemoet te treden met compassie.


Meer lezen over kwetsbaarheid of je innerlijke criticus


 

Bronnen:

Zelfcompassie. Stop jezelf te veroordelen, K. Neff

Het einde van de opvoeding, Jan Geurtz

De innerlijke criticus ontmaskerd, Hal & Sidra Stone


Websites:

http://self-compassion.org en http://www.zelfcompassie.nl/

http://www.bodhitv.nl/articles/show-news/2012-01-26/zelfcompassie-interview-met-kristin-neff/Hoogsensitief en werk


Het maakt alle verschil of je als hoogsensitief persoon met je eigenschap hebt leren omgaan of niet. Degene die de overprikkeling kunnen hanteren, zien het als voordeel. Degene die daar niet mee om hebben leren gaan, voelen het als een last. Het is daarom belangrijk de valkuilen en kwaliteiten van je eigenschap te leren begrijpen. Erkennen en herkennen van je eigen unieke talenten en deze inzetten in je leven is belangrijk voor jouw werkgeluk. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. “Ik wil mijn veerkracht vergroten door meer acceptatie, en niet alle verantwoordelijkheden naar mezelf toe te trekken. Leren delegeren.Online programma's


Download de 'Spaces' app van Wix en meld je aan bij “Talenteer Jezelf”. Zo blijf je op de hoogte en heb je makkelijk toegang tot de online programma's. Je kunt de online challenges ook op de website vinden.16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page