Zoeken naar balansIn deze onzekere tijden ervaren we extra spanning, angst en stress. We zoeken naar een nieuw evenwicht. Een verandering van deze omvang vraagt nogal wat. Thuis werken heeft al snel het effect dat je continue ‘aan’ staat. Misschien wordt er nu van allerlei kanten een beroep op je gedaan. Je werk vraagt aanpassing, je kinderen, ouders en andere dierbaren doen een beroep op je. Het op elkaars lip zitten kan irritatie brengen. Op zoek naar ruimte voor jezelf in je eigen huis. Als je iets opeens niet meer kunt, ga je het vaak des te harder missen. Misschien liep je de deur niet plat bij die ene vriendin, maar dat je er nu niet heen kunt, geeft er een extra emotionele lading aan. Aan de andere kant merk je dat er relaties ontstaan met mensen waarvan je het niet had verwacht of die je zelfs helemaal niet kende. Je ervaart een groot gevoel van saamhorigheid met je collega’s, nu je allemaal in hetzelfde schuitje zit. Dat zorgt ervoor dat je ook kunt lachen om allerlei hilarische situaties. Je valt toch maar virtueel zo elkaars, soms chaotische leven, binnen. Zo balanceren we tussen angst en ongelukkig voelen en bijzonder mooie emotionele initiatieven van verbinding.

Deze tijd vraagt veerkracht, flexibiliteit en creativiteit. Maar vooral ook om ontspanning. Stress is in principe prima, je hebt het nodig om te focussen, in actie te komen als het nodig is. Bij inspanning geeft je brein een seintje aan de bijnieren, even gas bijgeven! Meer inspanning en/of angst geeft meer stresshormonen: hartslag gaat omhoog, bloeddruk en je ademhaling gaan omhoog. Spierspanning neemt toe. Je krijgt extra energie om het vol te houden, dit stimuleert ook je geheugen, dus de volgende keer reageer je nog alerter!


Je hebt daarna ook periodes van rust nodig om te herstellen (Slapen, ontspannen met muziek of meditatie, rustig bewegen en gezond eten). Als je te lang onder druk komt te staan dan krijg je in eerste instantie allerlei waarschuwingen. Er gebeurt van alles in je lijf; je kunt niet zo goed nadenken, je geheugen vermindert. Het lukt je niet meer zo goed om dingen te plannen en organiseren. Je bent snel geprikkeld en emotioneel. De klachten die je kunt krijgen zijn heel divers!

Chronische stress stapelt zich op en dan treedt er een hersteltekort op dat de werking van je stress-systeem gaat beïnvloeden. Het moet steeds harder werken om de vermoeidheid te compenseren, daarvoor is steeds meer inspanning nodig. De signalen die je normaal op de rem laten trappen worden steeds minder en zo ondermijn je jezelf; je raakt uit balans, werking van het immuunsysteem, het brein communiceert minder goed, je merkt niet meer dat je inteert op je reserves. kortom; de ontregeling van een mooi georganiseerd systeem. Vandaar dat je als je echt burn-out bent een erg lange hersteltijd nodig hebt. Dat wil je voorkomen, zeker omdat daarna een verhoogde kwetsbaarheid van het stress-systeem blijft bestaan.


Dat brengt me bij enkele tips:

* Praat over je onrust en twijfel. Onderzoek hoe jouw angst eruitziet. Maak je, je vooral druk om ‘wat als...’ situaties. Ook voor deze situatie wist je niet precies wat er ging gebeuren, die onzekerheid daar kon je mee leven. Dus dat lukt je nu ook weer. Neem wat afstand van alle media en let goed op welke informatie je leest. Waar heb je wel controle over? Wat kun je doen om goed voor jezelf te zorgen, jezelf en je dierbaren te beschermen?


* Daarvoor zorgen is ook leren omgaan met de stress en de angst, want je ondermijnt je immuunsysteem en je gezondheid als je continue onder druk staat. Maar stress is ook continue actief zijn. Stress is afleiding zoeken in plaats van écht ontspannen. Ook lezen, televisie kijken of een goed gesprek kosten energie. Ook dat vraagt inspanning van je lichaam.

* Balans tussen inspanning en ontspanning: niet haasten of iets per se af willen maken. Voel maar welke spanning dat in je lichaam wegneemt. De druk verdwijnt onmiddellijk. Doe één ding tegelijkertijd. Wissel activiteiten af. Waarschijnlijk breng je nu veel tijd achter de computer door. Ga tussendoor eens een paar keer de trap op en neer. Dans met je kinderen op muziek; wie kan de meest maffe dans verzinnen?

* De makkelijkste manier om stress af te voeren is goed slapen. Wat kun je doen om dat te bevorderen? Dat begint al met de dag rustig beginnen, tussendoor goede pauzes nemen en de dag ook rustig eindigen. Zonder rust kom je in een soort overdrive en lig je uiteindelijk doodmoe, maar hyper en wakker in je bed. Dan is het ook nog een kunst om het gepieker te parkeren. Schrijf al je gedachten eerst in een dagboekje. Slik eventueel extra magnesium ’s-avonds voor extra ontspanning. Of ontspan door je ademhaling.


* De snelste manier om angst te verminderen is met ademhalen. Wanneer je gefocust bent op jouw langzame, diepe ademhaling, krijgt je brein een boodschap van rust die rondgaat in je hele lichaam met als resultaat een gevoel van kalmte. Hoe minder ademhalingen per minuut hoe rustiger je wordt. Probeer ook wat langer uit te ademen dan in en probeer je ademhaling zo rustig te krijgen, naar 6 a 7 ademhalingen per minuut. Er zijn momenteel allerlei mooie initiatieven online die je kunt benutten; yoga en meditatie, positieve gezondheid challenges. Je kunt zelf Apps downloaden. Deze twee vind ik zelf prettig in gebruik: VGZ Mindfulness oefeningen gratis en Ademhaling respiroguide betaald.


* Pas op voor perfectionisme of boosheid en frustratie. Dat vreet energie! Stel prioriteiten, geef grenzen aan. Stel vragen, ga er niet meteen vanuit dat die ander jou persoonlijk afvalt, of niet wil begrijpen. Bij de ander speelt ook angst en onzekerheid.


De komende tijd wil ik je graag blijven ondersteunen. Niet alleen met een gesprek als je daar behoefte aan hebt of online coaching, maar ook met tips om jouw vitaliteit te stimuleren. Vitaliteit gaat over veel meer dan lichamelijke gezondheid. Het gaat om energie, veerkracht, motivatie en vrijheid. Vitaliteit  heeft alles te maken met ‘innerlijke balans’ oftewel harmonie! Met meer rust en ontspannen in het leven staan. Dat is wel een flinke uitdaging op dit moment.


Laat je mij weten waar je behoefte aan hebt?

talenteerjezelf@gmail.comVeel liefde en gezondheid!


Wees goed voor elkaar,


Adrienne

Bron: CSR-methode
#stress #balans #corona #angst