Sta jij aan het roer?


Zelfkennis is als een eindeloze rivier. De bedding verdiept zich in de loop der jaren. De richting verandert van tijd tot tijd. Soms wild en zoekend, dan weer kalm en zonder haast meanderend door het steeds wisselende landschap. Het blijft vaak een kwestie van laveren, zelfs van schipperen. Het leven biedt ons maar zelden een rechte koers vooruit.


De reflectie van het water spiegelt ons steeds iets anders voor. Tegen de wind in gaan we overstag. Raken we soms ergens verzeild waar we niet willen zijn. Pas als we ervaren hebben wat het is om alle zeilen bij te moeten zetten raken we in een diepere verbinding met ons zelf. We durven eindelijk onze eigen koers te varen!


In ons hoofd zijn we vaak meer bezig met het beeld dat we aan anderen willen laten zien. We verliezen onze eigen behoeften, de persoon die we werkelijk zijn, uit het oog. De relatie die we met anderen hebben kan ons meer zelfkennis verschaffen of ons juist afhouden van meer inzicht in onszelf. Het is maar net waar jij de focus legt. Ben jij in staat om naar jezelf te luisteren, jezelf te observeren? Durf je te voelen wat er voor emoties bij je worden opgewekt?


Je onderbewuste wil je vaak afhouden van werkelijk inzicht. Het is niet altijd fijn om de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens op je te nemen. Hoe bewuster we worden, hoe authentieker we kunnen zijn. De behoefte aan zelfbedrog en een wijzend vingertje verdwijnt en de vrijheid te zijn wie je wilt verschijnt.


“Hij die authentiek is, aanvaardt de verantwoordelijkheid om te zijn wie hij is en erkent dat hij vrij is om te zijn wie hij is.”

Jean Paul Satre


Wil je zelf aan het roer staan in je eigen leven?

Individueel meer zelfkennis opdoen?

of

Groepsgewijs de kunst van zelfreflectie trainen?


#bewustzijn #verbinding #zelfkennis #autonomie #zingeving #authentiek #gevoelens