Externaliseren geeft grip!


Omdenken zit denk ik in mijn bloed. In ieder geval vind ik het heerlijk om de andere kant van iets te belichten wanneer de meerderheid naar die ene maan huilt. Even geoorloofd een lekker dwars en eigenwijs blog schrijven. Het grijs benadrukken in een zwart-witte wereld. Zo bedacht ik mij bij het uitwerken van een nieuwe workshop, dat ik eigenlijk een workshop externaliseren aan het opzetten ben. Een begrip dat over het algemeen een negatieve klank heeft.


De mate waarin je de oorzaken van wat je overkomt bij jezelf zoekt of juist buiten jezelf legt (het externaliseren), noemen we ook wel Locus of Control.


Er zijn twee soorten excuses/verklaringen:


Instabiel: de schuld geven aan andere mensen en omstandigheden

Stabiel: de schuld geven aan iets in zichzelf.


Of dat iets is dat permanent is en dat niet kan veranderen (dingen “vergeten”, ik kan er niets aan doen) of gezien wordt als een leerpunt en veranderbaar wordt bepaald door de Locus:

Intern: Iemand gelooft dat hij zijn eigen leven bepaalt.

Extern: Iemand gelooft dat zijn leven bepaald wordt door zijn omgeving, het lot, toeval of andere mensen.


Je legt de problemen die je ervaart dus bij een ander, je geeft de schuld aan de omgeving. Los van het vervelend gedrag dat er vaak bij hoort en de gevolgen voor de omgeving, geef je ook nog eens de controle uit handen. Je hebt het probleem niet veroorzaakt, maar je hebt er ook geen grip meer op. Wat kan daar nu positief aan zijn? Je hebt zo je invloed ook uit handen gegeven. Daar zit wat mij betreft het interessante aspect.


Binnen de narratieve therapie wordt externaliseren juist ingezet om grip te krijgen op het probleem. Je geeft het probleem een duidelijke plaats. Zo kun je het een naam geven, een kleur, een geur of een duidelijke verschijningsvorm. "De aanval van de wolf die mij uit mijn vel laat springen, de zwarte diepe put waar ik af en toe in stort of de op de loer liggende twijfel die de vorm van een slang aanneemt."


Op deze manier krijg je controle over het probleem en kun je het van een afstand bekijken en onderzoeken. Roept dit herinneringen op? Is het irritatie of een echte belemmering? Heeft die slang invloed op mijn relatie? Valt de wolf mijn vrienden lastig? Heeft die zwarte put invloed op mijn humeur? Een probleem externaliseren kan veel verschil maken in de beleving ervan. Hoor en voel het verschil tussen: Ik ben irritant of ik gedraag mij irritant. Ik ben depressief of ik heb een depressie. Ik ben een mislukkeling of ik heb veel tegenslagen en weinig succes gehad.


Je bent heel veel! Een mens vol keuzes en mogelijkheden, maar je bent niet je probleem!


Om van externaliseren van een probleem even terug te komen op externaliserend gedrag. Het probleem is dat dit over het algemeen gedrag veroorzaakt waar de omgeving last van heeft zoals, agressiviteit, vernielzucht of driftbuien. Gedrag dat wordt veroorzaakt door (onbewuste) gevoelens. Externaliseren is dan ook een vorm van zelfbescherming. De focus op het gedrag en daarmee voorbij gaan aan de onderliggende behoeften veroorzaakt weer een gevoel van afwijzing. Misschien is het wel een idee om het probleem te externaliseren en zo het gedrag te internaliseren? Probeer het eens!


Lijkt het je wat om eens op deze manier naar een vraag, een probleem of irritatie of frustratie in je leven te kijken? Meld je dan aan voor een workshop!


"De kunst van zelfreflectie, Duik in het diepe" (WS3)

Een workshop van twee losse dagdelen met een coachend karakter waarin je jezelf, je huidige vraag en je omgeving in beeld brengt. Een creatieve narratieve benadering met als doel een frisse blik op je huidige situatie en een visie voor de toekomst. Zo ontstaat de mogelijkheid om je verhaal te herschrijven en anders vorm te geven.


Of een andere workshop:


"De kunst van zelfreflectie, Een duik in jezelf" (WS1)

​Tijdens deze workshop krijg je tools aangereikt voor zelfreflectie. Een interessante duik in je verleden, heden en toekomst. Zo krijg je meer zicht op de invloed van je ervaringen, wat echt belangrijk voor je is en waar je behoeften liggen. De workshop laat je op een leuke en actieve manier kennis maken met de narratieve werkwijze.


"De kunst van zelfreflectie, Verdiep jezelf" (WS2)

Tijdens deze workshop staat jouw persoonlijke vraag meer centraal en zoeken we de verdieping op. Steeds weer met inspirerende werkvormen en oefeningen. Je krijgt meer inzicht in verleden en heden en een frisse blik op de toekomst.