Afglijdende spiraal


Als peuter vindt iedereen je lief en schattig. Mensen lachen naar je. Lachen om je grapjes. Zijn verbaasd en vertederd als ze merken dat je al zoveel weet en kunt. Op de peuterspeelzaal zullen ze je nooit vergeten. Het jongetje dat daar met zijn 3 jaar een aanplakbiljet leest en dan vraagt: “wat is een oudercommissie?” In de kleuterklas vinden ze je opeens niet meer zo lief. Al die vragen en dat praten is niet meer zo schattig. Er wordt op je gemopperd! Je verveelt je in de kring en laat je op de grond zakken. Je voelt je vaak niet lekker. Buikpijn. Je plast weer in je broek. Dat vindt de juf helemaal niet leuk. Gelukkig is er ook nog een ander jongetje waar veel op gemopperd wordt.


Eindelijk dan groep 3. Maar je kunt al lezen. Kinderen moeten wennen aan het stilzitten en het leren. Leren? Je plast weer elke dag in je broek. Je vrolijkheid, je enthousiasme waar zijn ze gebleven? Je kruipt steeds verder terug in je schulp. Het gemopper wordt erger want jij wordt alleen maar dwarser en lastiger. De roep naar etiketjes. Er is vast wat met hem aan de hand. Mondjesmaat komt er wat verandering. Je mag rekenen op de computer, daar was je eerder nog niet veel mee bezig geweest. Voor je het weet is daar de lol ook weer af. Je krijgt een onderzoek. Niet alleen om te kijken of je voorsprong ook door een test bevestigd wordt, maar om andere problemen uit te sluiten. Een groep over slaan lijkt de enige oplossing met jouw voorsprong.


Groep 5 even een verademing

Leuke kinderen en veel verrijking. Juffen die echt hun best doen om extra dingen aan te bieden. Alleen na 6 werkstukken komt dat je neus ook wel uit. Wat moeten we van groep 6 en 7 vertellen? Er wordt een poging gedaan om je in het gareel te krijgen. Je samen te laten werken. Je moet je aanpassen en je beter gedragen. Heb je studievaardigheden opgedaan? Heb je echt moeten werken? Je faalangst en motivatie zijn er niet beter op geworden. Vrolijk en nieuwsgierig kan ik je ook niet echt meer noemen. Je bent eerder iemand die nieuwe dingen uit de weg gaat. De behoefte om de wereld te ontdekken is ver weg. Volgend jaar een nieuwe kans? Iemand die je ziet zoals je bent? Een enthousiaste, vrolijke, humoristische en nieuwsgierige jongen. Of is die jongen al begraven onder teleurstellingen, gebrek aan motivatie, onbegrip en misvattingen rond hoogbegaafdheid?


Een onderpresteerder is geboren

Je grootste uitdaging is snelheid. Elke toets heb je als eerste af en je lacht trots in jezelf. Je tekent hele schriften vol met monsters om de rest van de tijd te vullen. Groep 8 staat in het teken van de cito. Je meester probeert je wel te stimuleren. Hij laat je zijn reeks van Harry Potter in het Engels lezen. Voorzichtig neemt hij het advies van een deskundige ter harte en probeert je los te laten. Die ruimte benutten is alleen geen optie meer. Je gaat voor makkelijk. Uitdaging is een vies woord. Iets nieuws proberen beangstigend. Doorzetten wat is dat? Hard werken is voor losers!


Nieuwe fase

Opgelucht met een goede cito-score beginnen we hoopvol aan een nieuwe fase. Het voortgezet onderwijs. Hopend dat dit echt een nieuwe start zal zijn met nieuwe mogelijkheden. Maar je kiest voor je vrienden en neemt je oude gedrag mee. Op deze nieuwe school hebben ze veel minder begrip voor de uitspattingen door opgehoopte stress en spanningen. Weerstand tegen huiswerk maakt het er ook thuis niet gezelliger op. Je hebt een hekel aan je hoogbegaafdheid. Vooral de gevoelige kant er van. Je wordt boos op jezelf. Neemt jezelf steeds meer kwalijk. Gevoed door het nablijven en het gemopper zien we je steeds verder afglijden. Wederom de roep om etiketjes. Deskundigen worden door deze school genegeerd. Ze staan niet open voor samenwerking. De laatste fase van de onderpresteerder is bereikt. Een depressieve thuiszitter. De drop-out!


Flexibiliteit

Ondertussen zat mijn zoon op zijn derde vo school eindelijk een beetje op zijn plek. De eerste keer op het vo zat hij al na tien weken thuis. De tweede poging heeft hij het jaar uiteindelijk thuis afgerond. Flexibiliteit is echt een must! Vaak nog belangrijker dan uitdagend curriculum! Stel vragen over de ruimte voor gevoelige leerlingen om zich terug te trekken, naar persoonlijk mentorschap en de zorgstructuur en kennis van hoogbegaafdheid.


Voor iedereen die nog middenin deze fase zit! Het is slopend! Je gaat aan jezelf twijfelen. Zorg voor ondersteuning, iemand waarmee je kunt overleggen en die praktische zaken van je overneemt. Zo kun jij het volhouden en er voor je kinderen zijn.


Mijn zoon heeft ondertussen zijn vwo diploma en de vrijheid om zijn eigen keuzes te gaan maken.Geef niet op, geloof in jezelf en je kind!


Hulp nodig?

Onderwijsconsulenten, groepen voor ouders van thuiszitters op facebook

Advies Centrum Thuiszitters of natuurlijk talentbegeleiders/coaches bij jou in de buurt met kennis en ervaring rondom hoogbegaafdheid en vastlopen in het onderwijs.


#opvoeding #Emotioneel #Motivatie #Onderpresteren