• Talenteer Jezelf

Het 'Zijnsluik' 1: Dwarse Denkers


Binnen het ‘zijnsluik’ van Prof. dr. Tessa Kieboom wordt een aantal kenmerken die hoogbegaafden gemeenschappelijk hebben weergegeven. Hierbij wordt niet de nadruk op het cognitieve aspect gelegd, maar op karaktereigenschappen. Het ‘zijnsluik’ bevat vier bijzondere kenmerken: perfectionisme, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, hypergevoeligheid (HSP) en een kritische instelling. In dit eerste deel ga ik dieper in op het rechtvaardigheidsgevoel.


Een sterk gevoel voor rechtvaardigheid heeft enerzijds te maken met het belangrijk vinden dat gemaakte afspraken en beloftes nagekomen worden. Wanneer afspraken met een manager op losse schroeven staan omdat er opeens iemand anders op die functie terecht gekomen is, kan dat een reden zijn om een andere baan te gaan zoeken voor iemand met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Regels zijn regels, afspraken zijn afspraken en daarvan afwijken is niet eerlijk!


Anderzijds is het rechtvaardigheidsgevoel vaak een uiting van idealisme en heeft het invloed op hoe je naar de wereld kijkt. Je voelt je meer dan gemiddeld begaan met onrecht en rampen. Het kan een reden zijn om kranten, nieuws en social media te mijden, maar het kan ook juist een stimulans zijn om je in te gaan zetten voor een goed doel. Je ziet hier ook een duidelijke link met hoogsensitiviteit.


Mensen met een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben vaak:

  • een hekel aan oneerlijkheid, onrecht, onrechtvaardigheid, situaties waarbij met twee maten wordt gemeten

  • een sterk hulpvaardigheidsgevoel of reddersgevoel bij mensen die zich in een moeilijke situatie bevinden

  • de neiging om het op te nemen voor een ander en in de bres te springen wanneer de ander in nood komt

  • een hekel aan diplomatieke spelletjes, verborgen agenda’s en roddels


Mensen met een sterk rechtvaardigheidsgevoel staan ergens voor en komen voor hun mening en overtuigingen uit. Helaas gaat de zorg voor de ander ook vaak ten koste van jezelf. Je kunt niet de lasten van de hele wereld dragen. Wanneer je sterk vanuit je emotie reageert bereik je vaak maar weinig. Je jaagt mensen tegen je in het harnas. Je hebt soms last van de gevolgen van je te sterke vasthoudendheid. Wat je eigenlijk wilde bereiken gaat zo aan je neus voorbij. Het kan zijn dat je op anderen erg stellig of zwart-wit overkomt en zo nog weinig ruimte openlaat voor anderen en hun mening.


Rechtvaardigheid is een overtuiging. Vanuit overtuiging handelen is op zich geen probleem. De valkuil ontstaat wanneer rechtvaardigheid dé waarheid wordt. Voor de leeuw die jaagt op de zebra is het wellicht rechtvaardig wanneer hij deze uiteindelijk vangt omdat hij recht heeft op voedsel. De beleving van de zebra zal een heel andere zijn. De positie van de ander innemen kan sterk relativeren. Een positie waarin je jezelf niet onder- of overschat. Wanneer je, je gedrevenheid en gevoelens meer onder controle hebt kun je meer voor jezelf, maar ook voor de ander bereiken. Er is immers een verschil tussen een idee hebben over wat wel en niet deugt en de manier waarop je daar mee omgaat.


Is jouw rechtvaardigheidsgevoel iets om trots op te zijn of laat het een spoor van vernielingen achter zich?


De workshop "Dwarse Denkers" is één van de themaworkshops die elk jaar minstens twee keer op de agenda staat. Een workshop over conflicten, rechtvaardigheid en kritische instelling.


De thema’s: Wat is onrecht, rechtvaardigheid of een conflict? Idealisme en rechtvaardigheidsgevoel. Gelijkwaardigheid en wisselwerking. Dingen willen verbeteren. Motivatie en competentie. Pesten, conflicten en zelfbeeld. Een conflict als onhandig coping mechanisme? Kwaliteiten en behoeften. Herkenning en erkenning.


Interesse kijk eens in de agenda of er een workshop gepland staat.

Lees hier meer over de andere thema workshops


Het 'Zijnsluik' deel 2 gaat over perfectionisme vind je hier


#rechtvaardigheidsgevoel #Zijnsluik #workshop #Overtuigingen

Alle rechten voorbehouden © 2015 - 2020  Talenteer Jezelf  -