Alles wat je aandacht geeft dat groeit


Gisteren was ik in mijn tuin aan het werk en dacht aan deze uitspraak van Aristoteles: Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Hoe meer aandacht je aan iets schenkt, hoe meer je hier van zult krijgen. Hoe meer aandacht je besteedt aan het positieve…


Ik keek naar de explosie in mijn tuin en al het onkruid en dacht: “maar zoals zo vaak is hier het tegenovergestelde óók waar”. Alles wat je geen aandacht geeft, negeert of waar je te weinig tijd voor hebt kan gaan groeien en woekeren en naar boven komen waar jij het niet wilt.


Wanneer ik mijn aandacht op het onkruid richt, de boterbloemen die een plekje gevonden hebben, zie ik dat het best fijn is dat ze nu wat kleur in mijn tuin brengen. Het Engelse gras dat is gaan wandelen en nu ook tussen de tegels omhoog komt. Het is geen onkruid, maar wil ik het daar wel hebben?


Dat het zo uit de hand gelopen is en enorme hoeveelheden gras mijn paadje overwoekeren komt juist door gebrek aan aandacht. Ik kan mijn aandacht richten op de andere planten die ik graag zie en wil laten groeien, maar dat verandert niets aan dat onbegaanbare pad. Alles heeft twee kanten. Positief denken, je aandacht richten op wat je wil bereiken is alleen maar mogelijk wanneer je kijkt naar wat je juist niet meer wilt.


Negatieve gevoelens negeren en aandacht hebben voor goed gedrag bij kinderen kan ook betekenen dat je aan de onderliggende boodschap voorbij gaat. Het gaat om emoties en behoeften die ook erkenning willen. Een blauwe plek en een flinke snee vragen om verzorging. Als moeder geef je je kind nog een extra kus om de pijn te verzachten. Negatieve gevoelens leggen ook een vinger op een zere plek. Ook wanneer ze er wat onhandig uitkomen.


Deze uitspraak is niet zo simpel. Juist door goed te kijken kan iets negatiefs opeens iets positiefs oproepen. Ontlading, begrip, herkenning. Kortom groei! Het heeft dus meer te maken met inzicht en bewuste keuzes maken. Voorbij de automatismen.

Soms word je in het leven door elkaar geschut. Het overlijden van een dierbare, een scheiding of problemen op je werk. Dan ontstaat er een beweging in je... Dit wil ik niet meer op deze manier. Ik wil mijn eigen plek!


Misschien heeft mijn Engels gras ook een openbaring gehad?

Wie weet!


Om tot bloei te kunnen komen,
moet de boom zijn wortels kennen
(Afrikaans gezegde)


#zelfkennis #opvoeding #authentiek