Uniek en toch hetzelfdeVoor mij is hoogbegaafdheid ondertussen een normaal woord geworden. Er hangt niet meer zoveel aan vast of juist zoveel meer dat het geen label meer is dat eenduidig in te vullen is. Als moeder had ik wel moeite met dit label. Het was niet iets waar ik naar op zoek was. Het waren meer de twijfels van leerkrachten die het nodig maakten. Daarna werd het lastig omdat het al snel op opscheppen leek. Het werd een verklaring die ik hanteerde om vragen over opvallend gedrag te kunnen pareren. Het werd een middel om iets voor elkaar te krijgen en om antwoorden te zoeken. Het werd een waarschuwing naar mijn kind, het niet hardop te benoemen omdat het niet begrepen zou worden.


Uiteindelijk werd het van een last, een druk op prestaties, een verklaring voor problemen, iets lastigs, heel langzaamaan... een normaal woord. Zoals zoveel andere etiketjes en labels die je op iemand kunt plakken. We zijn meer dan dat! We zijn ook vooral wat je wilt zien.


Wanneer we het woord hoogbegaafdheid gebruiken en stil staan bij alle facetten, beleving, betekenissen, gevoelens en waarden, kunnen we het woord benaderen vanuit groei, ontwikkeling en zo ook positief waarderen. Zien we dat we allemaal dezelfde behoeften delen. Allemaal op zoek naar iets dat ons uniek maakt, het leven richting geeft en allemaal op zoek naar verbinding met de ander.


Net als jij ben ik anders, uniek en toch ook hetzelfde!


#hoogbegaafd #opvoeding