Onderpresteren


Onderpresteren ontstaat wanneer een kind niet gezien wordt. Wanneer een kind zich anders voelt. Wanneer een kind zich aan probeert te passen aan een niet passende omgeving. Onderpresteren is een poging om geaccepteerd te worden. Grofweg zijn er drie reacties op de negatieve ervaringen en als bescherming tegen verdere teleurstelling; OVERpresteren, onafhankelijk en afhankelijk gedrag.


Alle energie gaat zitten in het reageren op de buitenwereld. De innerlijke wereld wordt zo steeds minder duidelijk. Je bent zo gewend om je aan te passen dat je niet meer weet wat je nu eigenlijk zelf wilt en wie je bent. Je staat eigenlijk continue onder druk. De stress en onzekerheid slurpen al je energie.


Kinderen die druk voelen om een aantal aspecten van hun hoogbegaafdheid te ontkennen om de liefde te houden van anderen lopen het meest gevaar. Zelfvertrouwen is gebaseerd op iemands vermogen authentiek te zijn. Wanneer men een deel van zichzelf ontkent en verstopt, is zelfvertrouwen verloren en daarmee het vertrouwen.


Ouders en de school kunnen een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van hoogbegaafde kinderen om hun ware zelf te behouden, zodat ze authentieke volwassenen worden, in staat om hun volledige potentieel te realiseren. Daarbij is het van het grootste belang de hoogbegaafdheid te erkennen en bevestigen en om het kind te helpen bij het begrijpen van zijn of haar hoogbegaafdheid als onderdeel van de identiteit.


Alarmbellen

 • Zit duidelijk niet lekker in zijn vel

 • Laag zelfbeeld

 • Ander gedrag thuis dan op school

 • Heeft een hekel aan school

 • Boosheid en frustratie, in de weerstand en kort lontje

 • De clown uithangen, leuk voor klasgenoten en lastig voor docenten

 • Trekt zich terug, houdt zich afzijdig, wil niet mee met excursies

 • Emotioneel, huilen en verdrietig

 • Faalangst en overdreven perfectionisme.

 • Schoolangst

 • Afraffelen, snel en slordig werk

 • Lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn


Tips in de begeleiding

 • Veiligheid, vertrouwen, ruimte en rust zijn eerste vereisten.

 • Geen druk, er is al veel stress en dat zorgt alleen maar voor de bekende reacties en versterkt het gedrag.

 • Respect en begrip, echte aandacht en eventueel aanwezige eigen motivatie als leidraad nemen.

 • Stimuleer op begripvolle wijze zelfkennis en inzicht in eigen gevoelens en behoeften.

 • Zelfstandigheid en zelfsturing stimuleren doe je niet door je kind opeens los te laten, maar door stapsgewijs te begeleiden en ruimte te bieden voor eigen initiatief en beslissingen. Leren 'hoe' je iets aanpakt.

 • Pak geen kleine onderdelen aan, zoals omgaan met boosheid, mindset of training studievaardigheden zonder dat het duidelijk de behoefte van de jongere zelf is. Het gedrag is een vorm van zelfbescherming. Om dat te kunnen loslaten is veiligheid en werken naar een steviger zelfbeeld een eerste voorwaarde.

 • De manier waarop je kind zichzelf kan beschermen is een sterke kwaliteit en was noodzakelijk. Maak duidelijk dat dit iets is waar hij of zij altijd op terug kan vallen. Het is niet iets dat je moet veranderen of kwijtraken om iets bij te kunnen leren. Dat is wel vaak een angst die speelt als het gaat om het inschakelen van hulp.

Door je te ont-doen van al je moeten ont-moet je jezelf


#Onderpresteren #Zelfbeeld #begeleiding