'Curling' Parents


'curling' parents

Een metafoor verzonnen door de Deense psycholoog Bent Hougaard, voor ouders die alle obstakels voor hun opgroeiende kinderen uit de weg willen ruimen. Zoals curling spelers die de ijsbaan effenen voor de geworpen steen. Tijl Koenderink heeft het ook wel over het 'prins van het universum-syndroom'. Dat betekent dat hoogbegaafden denken dat ze de kern van het universum zijn en alle aandacht verdienen. Ouders zorgen dat op school alles voor hun kinderen aangepast wordt. Werk dat ‘vervelend’ of ‘saai’ is vraagt om een bezoekje naar de leerkracht. Op het moment dat zij hun zin of de aandacht niet meer krijgen gaan ze dat op alternatieve en vaak negatieve manieren vragen.

Bij het lezen hiervan voel je, je als ouder misschien wel even lichtelijk ongemakkelijk. Je beschermende houding is ten slotte niet zomaar uit het niets ontstaan. Je hebt een gevoelig en vrolijk kind naar school gebracht en kreeg daar een wit, verdrietig kind voor terug. Teleurgesteld, buikpijn en misschien zelfs wel depressief. Het was nodig om voor je kind op te komen, er voor te vechten en beschermen! School deed helemaal niets om je ongelukkige kind te helpen. Maar nu die twijfel. Wanneer doe je te veel?

Ik denk dat veel ouders van hoogbegaafde kinderen er expert in geworden zijn hun kind te volgen. Je kind past niet in de lijstjes die je overal tegenkomt. Jij kijkt dus heel goed naar wat je kind nodig heeft. Ben je daarmee alle obstakels aan het wegvegen of weet je precies wat je kind op dat moment aankan? Dat is nu waarschijnlijk je grootste vraag.

De omschrijving van Maarten Huijbregtse bevalt je misschien beter. Hij zegt: "Wie goed kijkt, ontdekt een hele andere metafoor. Het is een metafoor voor het kind – de steen – die met een combinatie van persoonlijke talenten en omgevingsfactoren – de worp – op weg gaat in het leven. Het is een metafoor voor het kind dat waar nodig geholpen wordt door zijn ouders – de vegers – maar waar mogelijk vrij gelaten om te ontdekken en zelfstandigheid te ontwikkelen. Het is een metafoor voor vrijheid in gebondenheid. Échte curling ouders zijn zo gek nog niet."

Opluchting! Ik ben goed bezig! Bedenk wel dat je, je juist met een hoogbegaafd kind op glad ijs begeeft. Slim genoeg om op allerlei manieren lekker lui achterover te hangen en de verantwoordelijkheid te omzeilen. Wanneer je ontdekt dat jij het eigenlijk drukker hebt met het huiswerk dan je kind. Of dat je taken uitvoert die je kinderen al lang zelf kunnen doen. Krab jezelf dan eens achter de oren en bedenk een manier om dit te veranderen.

Meer lezen:

http://platformmindset.nl/

Bron: Talentenlab.nl Ben jij een curling parent

Bron: Montessori Delft curling ouders

#opvoeding

Recente blogposts

Alles weergeven