Het gebed van de scholier


De zoon van een Chileense bioloog, Umberto Maturara, begon zich op school ongelukkig te voelen omdat hij ervoer dat de leraren het hem onmogelijk maakten iets te leren. Hij ervoer dat zij hem “hun kennis wilden bijbrengen” i.p.v. te zorgen dat hij zich van binnenuit kon ontwikkelen. Maturama schreef daarop “Het gebed van de scholier”.


Het gebed van de scholier

Leg me jouw kennis niet op. Ik wil het onbekende onderzoeken en zelf mijn ontdekkingen doen. Laat wat bekend is mij bevrijden, niet gevangen zetten. De wereld van jouw waarheid kan mijn beperking zijn; in jouw wijsheid kun je mij ontkennen. Geef me geen instructies, laten we de weg samen afleggen. Laat mijn rijkdom beginnen waar aan de jouwe een eind komt. Laat mij zien, zodat ik kan staan op jouw schouders. Laat jezelf zien, dan kan ik anders zijn. Jij zegt dat elk menselijk wezen kan liefhebben en scheppen. Dus ik begrijp hoe bang je wordt als ik je vraag naar die uitspraak te leven. Je zult niet ontdekken wie ik ben door naar jezelf te luisteren. Geef me geen instructies; laat me begaan. Als ik op jou lijk, heb je gefaald