Gelukstip

Op deze pagina vind je elke week een leuke tip of oefening voor zelfreflectie. Een jaar lang investeren in geluk, flow en zingeving. Tweeënvijftig leuke, activerende en stimulerende opdrachten. De focus op zelfkennis en gevoelens, even de waan van de dag opzij zetten. Echte aandacht voor jezelf op een positieve manier! Dat kun je toch niet laten lopen?!  

Elke maandag zet ik een nieuwe oefening voor je klaar!

Bronnen: oa. een Schatkist vol geluk, Veel geluk het grote geluksonderzoek, Positieve psychologie Seligman, Op naar geluk van Ap Dijksterhuis, De logica van geluk van Mo Gawdat ,de Zelfkennismethode en andere (Narratieve) methodes....

Week 14

De meeste mensen zijn ofwel optimisten of pessimisten. Dit kan ook gelden voor talen! In het Engels zijn er bijvoorbeeld meer negatieve dan positieve woorden. Er zijn ongeveer twee keer zoveel woorden voor de negatieve emoties. In de westerse samenlevingen beïnvloed deze woordenschat de sprekers. We klagen vaker en hebben ook op veel dingen kritiek.

​​Negatieve woorden bevatten meer informatie dan de positieve uitingen. De oorzaak hiervan kan in de evolutie liggen. Voor alle levende wezens was het van groot belang de gevaren te kunnen herkennen. Ze moesten snel op risico's reageren. Ook wilden ze andere mensen waarschuwen die in gevaar waren. Daarvoor was het noodzakelijk om op een snelle manier veel informatie door te geven.

​​Mensen reageren anders bij een negatieve vraagstelling. Ze zijn eerder geneigd om ‘nee’ of ‘oneens’ te antwoorden op negatieve vragen. Positieve taal kan juist weer veel positieve effecten hebben. Op het werk hebben mensen die positief formuleren vaak meer succes. Laten we onze taal dus iets voorzichtiger kiezen. Wij bepalen de woorden die we willen gebruiken. En door onze taal creëren we weer onze eigen realiteit.

Gebruik je veel positieve of negatieve taal?

Download hier de oefening

Week 13

Geld maakt niet gelukkig? Uit onderzoek blijkt dat je een bepaald basisinkomen nodig hebt om je gelukkig te voelen. Je kunt  je voorstellen dat wanneer je steeds geld tekort komt dat een probleem is. In deze onzekere tijd maken veel mensen zich zorgen over hun inkomsten. Dat gepieker geeft onrust en maakt ongelukkig. Gelukkig worden er ook maatregelen genomen om inkomstenverlies te compenseren. En zie je ook dat de verbinding onderling groeit.

 

We staan voor elkaar klaar! Dat is wat weer gelukkig maak;  iets voor een ander doen geeft je een erg tevreden, warm en positief gevoel. Je hebt er nog meer lol van wanneer je het voor een vreemde doet, die niet eens weet dat jij de gulle gever bent. Samen zoeken we zo naar een nieuw evenwicht. We balanceren tussen angst en ongeluk en bijzonder mooie emotionele initiatieven van saamhorigheid. Deze tijd vraagt veerkracht, flexibiliteit en creativiteit. 

Wat ga jij voor een ander doen deze week? 

Download hier de oefening

Alle rechten voorbehouden © 2015 - 2020  Talenteer Jezelf  -