Gelukstip

Op deze pagina vind je elke week een leuke tip of oefening voor zelfreflectie. Een jaar lang investeren in geluk, flow en zingeving. Tweeënvijftig leuke, activerende en stimulerende opdrachten. De focus op zelfkennis en gevoelens, even de waan van de dag opzij zetten. Echte aandacht voor jezelf op een positieve manier! Dat kun je toch niet laten lopen?!  

Elke maandag zet ik een nieuwe oefening voor je klaar!

Bronnen: oa. een Schatkist vol geluk, Veel geluk het grote geluksonderzoek, Positieve psychologie Seligman, Op naar geluk van Ap Dijksterhuis, De logica van geluk van Mo Gawdat ,de Zelfkennismethode en andere (Narratieve) methodes....

Week 2

 

Dankbaarheid is toch wel het paradepaardje van de positieve psychologie. De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman riep in 1998 iedereen op meer onderzoek te doen naar wat mensen gelukkig maakt. Sindsdien zijn er duizenden onderzoeken gedaan. Dankbaarheid springt daar steeds weer uit. Het heeft grote en duidelijk positieve effecten op onze gezondheid, ons geluksgevoel en onze relaties.

Het goede nieuws is dat je een dankbare levenshouding aan kunt leren. Van twee dankbaarheidsoefeningen is bewezen dat ze dankbaarheidsgevoelens kunnen vergroten. Ook in moeilijke tijden! De eerste is je misschien al wel bekend, maar voer je hem ook uit?! Een korte maar krachtige oefening om op een andere positieve manier terug te kijken op je dag!

 Waar ben jij dankbaar voor vandaag?

Download hier de oefening

2.png
3_edited.jpg
Week 3

Een andere bril? Een nieuwe denkhoed? Het geeft je een nieuwe focus!

Ieder mens heeft zo zijn eigen kijk op de werkelijkheid.


Edward de Bono stelt dat denken een complex gebeuren is. Hij vergelijkt het met jongleren, waarbij je probeert verschillende ballen tegelijk in de lucht te houden. Hij laat zien hoe je door het opzetten van één van de zes denkhoeden kunt focussen op een bepaald aspect van het denken.  In plaats van te proberen bij het denken alles tegelijk te doen.

 

De denkhoeden heeft de Bono ieder een eigen kleur gegeven. Door het opzetten van een andere kleur denkhoed kun je je verplaatsen in een andere rol. De Bono noemt de objectieve denker (wit), de subjectieve (rood), de positieve  (geel), de kritische  (zwart), de creatieve denker (groen) en de denker over het denken (blauw). Deze video laat je de verschillende manieren zien.

 

Welke bril zet jij op en hoe kijk jij naar de wereld? Kies eens voor een roze bril en laat ons ook zien wat jij deze allemaal week zag!

Welke bril zet jij op?

Download hier de oefening

Alle rechten voorbehouden © 2015 - 2021  Talenteer Jezelf  -