Gelukstip

Op deze pagina vind je elke week een leuke tip of oefening voor zelfreflectie. Een jaar lang investeren in geluk, flow en zingeving. Tweeënvijftig leuke, activerende en stimulerende opdrachten. De focus op zelfkennis en gevoelens, even de waan van de dag opzij zetten. Echte aandacht voor jezelf op een positieve manier! Dat kun je toch niet laten lopen?!  

Elke maandag zet ik een nieuwe oefening voor je klaar!

Bronnen: oa. een Schatkist vol geluk, Veel geluk het grote geluksonderzoek, Positieve psychologie Seligman, Op naar geluk van Ap Dijksterhuis, De logica van geluk van Mo Gawdat ,de Zelfkennismethode en andere (Narratieve) methodes....

Week 21

Of je nu muziek maakt, of er alleen naar luistert: het heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen. Muziek kan stress verminderen, de stemming verbeteren en zelfs helpen bij dementie. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Muziek heeft veel positieve effecten voor je gezondheid. Het maakt de hartslag rustig en laat de bloeddruk dalen. Het ontspant je spieren en kan er zelfs voor zorgen dat je immuunsysteem beter functioneert. Ook wordt de productie van stresshormonen afgeremd bij het horen van een goede nummer. En dan is het ook nog een middel tegen pijn.

 

Leuk om te kijken: Hoe brengt muziek het verleden dichterbij? En Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? door Prof. Dr. Erik Scherder 

 

Muziek beïnvloedt menselijke emoties en heeft aantoonbaar therapeutisch effect. Muziek kan depressieve symptomen en angstklachten aanzienlijk helpen verminderen.

Welke liedjes maken jou meteen weer vrolijk?

Download hier de oefening

Week 20

Vanaf het moment dat ik wist dat ik moeder zou worden, ben ik mij gaan verdiepen in de genealogie. Ik was sowieso al heel jong geïnteresseerd in de verhalen van mijn opa’s en oma’s. Een verjaardag of een reünie was voor mij altijd erg leuk! Mensen zijn levende verhalen en die hebben hun wortels ook weer in het verleden, onze voorouders.

Het vertellen (en vastleggen) van je levensverhaal en delen biedt een bron van verbinding, openheid, begrip en betekenisgeving. Het versterkt de banden met vrienden en familie. En geeft zin aan je leven.

In haar boek ‘De kracht van betekenis’ schrijft de psycholoog en journalist Emily Esfahani Smith over het belang van verhalen bij het zin geven aan je leven. ‘De verhalen die we over onszelf vertellen, helpen ons om te begrijpen wie we zijn, hoe onze levens zich ontwikkelen en hoe het anders had kunnen lopen. Maar we vinden ook zin en betekenis in de verhalen die verteld worden door anderen.’

Welk verhaal geeft jouw leven zin?

Download hier de oefening

Alle rechten voorbehouden © 2015 - 2020  Talenteer Jezelf  -