Gelukstip

Op deze pagina vind je elke week een leuke tip of oefening voor zelfreflectie. Een jaar lang investeren in geluk, flow en zingeving. Tweeënvijftig leuke, activerende en stimulerende opdrachten. De focus op zelfkennis en gevoelens, even de waan van de dag opzij zetten. Echte aandacht voor jezelf op een positieve manier! Dat kun je toch niet laten lopen?!  

Elke maandag zet ik een nieuwe oefening voor je klaar!

Bronnen: oa. een Schatkist vol geluk, Veel geluk het grote geluksonderzoek, Positieve psychologie Seligman, Op naar geluk van Ap Dijksterhuis, De logica van geluk van Mo Gawdat ,de Zelfkennismethode en andere (Narratieve) methodes....

Week 14

 

De meeste mensen zijn ofwel optimisten of pessimisten. Dit kan ook gelden voor talen! In het Engels zijn er bijvoorbeeld meer negatieve dan positieve woorden. Er zijn ongeveer twee keer zoveel woorden voor de negatieve emoties. In de westerse samenlevingen beïnvloed deze woordenschat de sprekers. We klagen vaker en hebben ook op veel dingen kritiek.

​​Negatieve woorden bevatten meer informatie dan de positieve uitingen. De oorzaak hiervan kan in de evolutie liggen. Voor alle levende wezens was het van groot belang de gevaren te kunnen herkennen. Ze moesten snel op risico's reageren. Ook wilden ze andere mensen waarschuwen die in gevaar waren. Daarvoor was het noodzakelijk om op een snelle manier veel informatie door te geven.

​​Mensen reageren anders bij een negatieve vraagstelling. Ze zijn eerder geneigd om ‘nee’ of ‘oneens’ te antwoorden op negatieve vragen. Positieve taal kan juist weer veel positieve effecten hebben. Op het werk hebben mensen die positief formuleren vaak meer succes. Laten we onze taal dus iets voorzichtiger kiezen. Wij bepalen de woorden die we willen gebruiken. En door onze taal creëren we weer onze eigen realiteit.

Gebruik jij veel positieve of negatieve taal?

Download hier de oefening

14.jpg
15.jpg
Week 15

Er is genoeg onderzoek dat laat zien dat we niet gelukkig worden van het materiële. Het gaat om basisbehoeften. Genoeg is genoeg! Toch gooien we enorm veel voedsel weg met z’n allen, hebben wij een huis vol spullen. Te véél spullen! Hoe leuk ze ook zijn, te veel wordt uiteindelijk rotzooi.

Ik heb ondertussen zoveel rotzooi verzameld, dat ik het soms niet meer kan overzien. Ik word ook echt niet blij dat ik dat allemaal bewaard heb. Ik krijg zelfs de neiging om heel rigoureus te werk te gaan. Dat is niet handig want sommige ‘herinneringen’ wil ik toch niet zomaar kwijt en dat vraagt dus aandacht en uitzoekwerk. Ik heb mij dus voorgenomen dat ik het nu echt in kleine stukjes ga wegwerken!

 

Lees ook het artikel in TROUW, en waarom het misschien wel onze grootste uitdaging is van de komende tijd: Meer, meer, meer; de mens houdt van overdaad, blijkt uit onderzoek. En dat verklaart ook onze klimaatproblemen. Less is more? Dat gaat er moeilijk in; mensen hebben een voorliefde voor toevoegen, uitbreiden en overdaad.

Wat zou jou leven een stuk eenvoudiger maken?

Download hier de oefening

Alle rechten voorbehouden © 2015 - 2021  Talenteer Jezelf  -